Mai mult, racheta lansată se aseamănă cu modelul Pukguksong-2, adică o versiune actualizată şi cu rază de acţiune extinsă a rachetelor balistice lansate de pe submarinele regimului de la Phenian.

Ministerul de Externe de la Seul a condamnat ultimul tir balistic, susţinând că o asemenea acţiune ”nesăbuită şi iresponsabilă” distruge speranţele noii administraţii de a aduce pace în peninsula Coreeană.

Preşedintele Monn Jae-in a preluat puterea pe 10 mai, promiţând o abordare mai moderată în relaţie cu regimul lui Kim Jong-un.

Racheta a zburat aproximativ 500 de kilometri înainte de a se prăbuşi în apropiere de zona economică exclusivă japoneză din Marea Japoniei.

Jurnaliştii Yonhap au relatat că experţii sud-coreeni nu cred că este vorba despre o rachetă balistică intercontinentală.

Japonia a reacţionat faţă de ultimul tir, condamnând acţiunea intolerabilă a regimului de la Phenian.

Ultimul tir cu rachetă balistică al regimului nord-coreean a avut loc în urmă cu exact o săptămână, atunci când racheta a reuşit să parcurgă până la 700 de kilometri, înainte de a se prăbuşi în Marea Japoniei.

Tensiunile sunt puternice în prezent în jurul peninsulei coreene, în contextul unei retorici tot mai ferme a mai multor părţi în acest dosar, dar mai ales din partea Statelor Unite şi regimului lui Kim Jong-un.

Washingtonul a sugerat că toate opţiunile sunt pe masă în acest dosar, inclusiv opţiunea militară.

Preşedintele Donald Trump a părut însă să-şi îmblânzească tonul recent, declarând că ar fi ”onorat” să se întâlnească cu liderul nord-coreean Kim Jong-un.