Siegfried Mureşan: „Republica Moldova se află sub strictă monitorizare a UE. Banii vor veni în dependenţă de verdictul Comisiei de la Veneţia”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova se află, la moment, sub o monitorizare extrem de atentă la nivel european, în contextul încercării puterii de a schimba sistemul electoral în unul mixt, spune eurodeputatul român Siegfried Mureșan, vicepreședintele Comisiei pentru bugete din Parlamentul European.

După o sesiune aprinsă de dezbateri, Parlamentul European a amânat, marți, 16 mai, pentru cel puțin o lună discuțiile privind acordarea a 100 de milioane de euro, în calitate de suport macroeconomic Republicii Moldova, exprimându-și îngrijorările față de ultimele evenimente politice din țară. Unul din principalele motive ale acestei decizii este legată de aprobarea de către legislativul de la Chișinău a două proiecte de legi privind modificarea sistemului electoral în cazul alegerilor parlamentare.

În context, Mureșan transmite că țara noastră a intrat serios sub monitorizare la nivel european, deoarece are un președinte pro-rus, iar guvernarea se declară pro-europeană și are un Acord de Asociere cu UE.

„În momentul de față vreau să spun foarte clar că Republica Moldova se află sub o monitorizare extrem de atentă la nivel european. Pe de o parte, fiindcă țara are un președinte declarat pro-rus și, pe de altă parte, noi avem semnat, parafat, ratificat, un Acord de Asociere între UE și Republica Moldova. Acesta din urmă este cel mai complex mijloc pe care îl avem și cele mai complexe relații pe care UE îl poate avea cu un stat din afara uniunii. În plus, acest Acord de Asociere a fost ratificat în Parlamentul European, iar colegii mei și-au dat votul pentru aceasta și de aceea ei sunt foarte interesați de parcursul european al țării. De asemenea, noi acordăm bani pentru Chișinău, de vreme ce bugetul nostru european este destul de limitat, și ne interesează să rezulte cât mai multe lucruri bune pentru cetățeni de pe urma banilor cheltuiți”, a transmis Mureșan în cadrul unui interviu pentru Deutsche Welle.

Potrivit acestuia, Republica Moldova este sub o monitorizare extrem de precisă, atât a Parlamentului European, cât și a Comisiei Europene, cu atât mai mult cu cât alesul Președinte încearcă să pună sub semnul întrebării acest Acord de Asociere. „Dar nu vrem să facem această monitorizare din punct de vedere politic, ci vrem ca aceasta să fie una obiectivă, bazată pe fapte. De aceea, am și spus că în materie de legislație electorală așteptăm avizul Comisiei de la Veneția, care este un organ apolitic, format din experți, iar după aceea vom acționa. Nu dorim politizarea acestui dosar, ci dorim să luăm decizii clare, transparente, în baza expertizei acestor experți”, a transmis eurodeputatul.

Totodată, acesta anunță că asistența financiară în valoare de 100 de milioane de euro urmează să ajungă în Republica Moldova în dependenţă de verdictul Comisiei de la Veneţia cu privire la încercările PD și PSRM de a schimba sistemul electoral actual în unul mixt.

„Noi dorim să acordăm cetăţenilor Republicii Moldova un ajutor de 100 de milioane de Euro în plus la cele 746 de milioane pe care deja le-am alocat pentru perioada 2014-2020. Pentru a putea aloca aceşti bani, înainte de plata fiecărei tranşe, trebuie îndeplinite o serie de condiţionalităţi, care solicită progrese clare în combaterea corupţiei, independenţa justiţiei, întărirea statului de drept şi combaterea spălării banilor. Doar în aceste condiţii se va putea vira fiecare tranşă. În plus, Parlamentul European a monitorizat cu mare îngrijorare dezbaterea din Republica Moldova, privind modificarea legislaţiei electorale. Spun aceasta deoarece pentru acordarea celor 100 de milioane de euro, pe lângă acele condiţii menţionate, avem şi nişte precondiţii esenţiale legate de standardele democratice din Republica Moldova. Şi aici vreau să fiu foarte clar, dacă aceste standarde nu sunt îndeplinite, atunci Uniunea Europeană nu are voie să acorde nici măcar un singur cent Chişinăului”, a mai transmis eurodeputatul român Siegfried Mureșan, vicepreședintele Comisiei pentru bugete din Parlamentul European.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...