Sunt declaraţiile raportorului Comisiei de Comerţ Internaţional din Parlamentul European Sorin Moisă, exprimate într-un interviu pentru Europa Liberă. Europarlamentarul afirmă că nicio tranşă nu va fi transferată dacă nu vor fi îndeplinite toate condiţiile Bruxelles-ului.

„Deci, nu se plăteşte nimic până când condiţionalităţile nu sunt îndeplinite. Şi în mod excepţional pentru Moldova, din păcate, pentru că a existat, din nou, trauma fraudei bancare, Comisia a propus şi Parlamentul, şi Consiliul au fost de acord ca şi prima tranşă care, în alte cazuri, se dă necondiţionat, condiţionalităţile vin la tranşa doi şi tranşa trei, să fie dată condiţionat. Deci, toate tranşele vor fi condiţionate şi, în caz de derapaj major de la regulile democraţiei, chiar după ce noi votăm în Parlament, deci noi votăm acordarea de principiu a celor trei tranşe, a pachetului de 100 de milioane. Acordarea efectivă se face în trei tranşe, după îndeplinirea condiţionalităţilor de către Comisia Europeană. Deci, noi când votăm aici, nu se plătesc imediat banii”, a declarat Sorin Moisă.

Condiţiile impuse de comunitatea europeană sunt de natură economică şi nu numai.

„Acolo sunt şi condiţionalităţi de natură instituţională, care merg spre politic. De pildă, lucruri legate de lupta împotriva corupţiei, de o justiţie imparţială politic, de depolitizarea administraţiei, o bună guvernanţă economică, inclusiv în sistemul financiar, inclusiv în sistemul energetic. Frauda bancară a creat extrem de multă traumă şi a dus la scăderea încrederii într-o bună parte din elita politică din Moldova aici. Încercăm acum, prin fapte, prin condiţii stricte, prin, sper, cât de multă transparenţă, asumare, onestitate de la Chişinău, să reglăm această problemă de reputaţie”, a adăugat oficialul european.

Raportorul Comisiei de Comerţ Internaţional din Parlamentul European a accentuat de mai multe ori că banii vor fi daţi în funcţie de îndeplinirea solicitărilor Bruxelles-ului

„Se poate opri orice tranşă, înainte de a fi plătită sau întregul mecanism, respectiv, se pot cere banii înapoi. Chiar dacă am votat, nu e un cec în alb, cu alte cuvinte. Dacă e un derapaj major, Serviciul de Acţiune Externă face o notă în care spune: „Domnilor, e un derapaj major de la democraţie şi statul de drept” şi se poate opri tot”, a precizat Sorin Moisă.

Totul se va decide însă numai după avizul din luna iunie a Comisiei de la Veneţia pe marginea reformei sistemului electoral, asupra căreia insistă PD şi PSRM. 

„Consensul la care am ajuns este să avem un vot în plen în luna iulie, mai degrabă decât cum ar fi fost posibil, dar nu încă formal asumat în luna iunie, astfel încât să putem să beneficiem cu toţii de opinia Comisiei de la Veneţia în legătură cu proiectul moldovean de lege pentru sistemul electoral mixt, pentru reforma sistemului electoral. Să vedem substanţa acestei opinii a Comisiei de la Veneţia, respectiv, reacţia Guvernului şi a Parlamentului de la Chişinău, care sper că va fi una constructivă, pozitivă la această opinie”, a menţionat raportorul Comisiei de Comerţ Internaţional din Parlamentul European.

Săptămâna aceasta, discuţiile privind modalităţile de acordare a finanţării între reprezentanţii Parlamentului European, ai Comisiei Europene şi ai Consiliului European au fost amânate după ce mai multe grupuri politice din legislativul UE şi-au exprimat îngrijorările în legătură cu evoluţiile politice din ţara noastră, pomenind în mai multe discursuri numele şefului Partidului Democrat, oligarhul Vladimir Plahotniuc.