21 mai – Ziua internațională de comemorare a persoanelor decedate de SIDA

IMG_0921
Foto: Aids.md

Pe 21 mai va fi marcată Ziua internațională de comemorare a persoanelor decedate de SIDA, care mai este numită și Ziua Lumânărilor Aprinse. În această zi pe întreg teritoriul Republicii Moldova sunt organizate evenimente de conștientizare și informare.

Această zi de comemorare servește drept campanie de mobilizare a comunității pentru sensibilizarea socială privind HIV și SIDA. În acest an sloganul zilei de comemorare este „Să învingem SIDA împreună”, iar organizatorii au planificat mai multe evenimente în acest sens.

Pe data de 21 mai, la Chișinău, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare” (Parcul Central Pușkin), de la ora 11:00 la 16:00, se va desfășura acțiunea „Știu. Susțin. Mă alătur” în cadrul căreia fiecare doritor va putea face gratuit testul rapid la HIV, sifilis și hepatita C. Voluntarii vor distribui tuturor doritorilor materiale și produse ale campaniei. 

La ora 21:00, în Piața Marii Adunări Naționale, va avea loc o conferință de presă, la care vor participa reprezentații Ministerului Sănătății, Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Justiției și Afacerilor Interne, ai UNAIDS Moldova și ai Asociației Obștești „Inițiativa Pozitivă”.

La ora 21:15 va începe flashmob-ul „Lumina comemorării”: mii de oameni cu lumânări aprinse vor forma o panglică roșie – simbolul atitudinii tolerante față de persoanele care trăiesc cu HIV.

La nivel global, există 36,7 milioane de persoane care trăiesc cu HIV, dar numai în jur de 60% știu că sunt HIV pozitive și mai puțin de jumătate dintre acestea au acces la tratament antiretroviral.

În Moldova, în anul 2016 au fost înregistrate 832 cazuri HIV. Numărul total de cazuri HIV înregistrate până la 31 decembrie 2016 constituie 11.043. Pe parcursul anului 2016 au fost înregistrate 246 decese printre persoanele HIV+, cumulativ 3137 persoane de la debutul epidemiei. La sfârșitul anului 2016 în 4491 persoane primeau tratament antiretroviral.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente