Actualitate

La Muzeul Naţional de Artă a fost deschisă Bienala Internaţională de Pictură

Evenimentul a fost organizat de Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Centrul de Artă Amprente și Uniunea Artiştilor Plastici din Moldova în parteneriat cu alte instituţii de cultură sub patronajul Ministerului Culturii.

În alocuţiunea sa, directorul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea, a menţionat că expoziţia reuneşte 164 de artişti plastici din 27 de ţări: Armenia, Austria, Belarus, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Coasta de Fildeş, Franţa, Germania, Grecia, India, Indonezia, Iran, Italia, Japonia, Lituania, Marea Britanie, Moldova, Mongolia, Olanda, Polonia, România, Rusia, Spania, SUA, Spania, Turcia – cu 185 de lucrări expuse pe simeze.

„A cincea ediție a Bienalei Internaționale de Pictură Chișinău 2017, aflată în continuă ascensiune, își confirmă numele de manifestare de anvergură a artelor plastice organizate în R. Moldova. Expoziția din acest an ne convinge încă o dată de necesitatea insistării asupra menținerii unui spațiu comun cît mai larg al capacităților artistice naționale și internaționale, pentru crearea unui mediu favorabil reprezentărilor vizuale și dezbaterilor problematicilor actuale ale picturii contemporane”, a constatat Tudor Zbîrnea.

Prezent la eveniment, ministrul Culturii, Monica Babuc, a remarcat că acest eveniment de talie internaţională este o mare realizare a culturii noastre naţionale.

Marele Premiu al Bienalei a fost acordat, în premieră, unui artist plastic din R. Moldova. În posesia lui a intrat pictorul Igor Svernei pentru lucrarea „Pământul făgăduinţei – oameni de geniu”. Premiul I a fost obţinut de Agnieszska Zawisza din Polonia, premiul II de Andreea Albani din România şi premiul III de Gabriela Culic din România. De premiile Centrului Cultural Vrancea din România s-au învrednicit pictorii Veaceslav Fisticanu şi Mihai Ţăruş. De asemenea, cinci participanţi au fost distinşi cu diplome de excelenţă acordate de Ministerul Culturii.

Bienala Internaţională de Pictură, ediţia a V-a, va fi deschisă până la 25 iunie. 

Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *