Comisia de la Veneția va oferi un răspuns la inițiativa lui Dodon, în iunie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comisia de la Veneția nu a luat deocamdată o decizie pe marginea intenției președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, de extindere a atribuțiilor sale de dizolvare a Parlamentului. Astfel, după o vizită de două zile în țara noastră, membrii delegației urmează să continue discuțiile și la Veneția, la începutul lunii iunie, astfel, ca în cadrul ședinței Comisiei de la Veneția din 15-16 iunie, să pronunțe decizia sa privind această inițiativă. Este de menționat că tot atunci Comisia de la Veneția va vocifera și decizia privind inițiativa de modificare a sistemului electoral în țara noastră, o altă delegație a Comisiei efectuând o vizită în Moldova la 11-12 mai.

Declarația aparține directorului adjunct al Secretariatului Comisiei de la Veneția, Simona Granata-Menghini, fiind făcute în cadrul unui briefing de totalizare a vizitei de documentare în țara noastră, susținut alături de președintele Igor Dodon, imediat după întrevederea dintre delegația Comisiei și reprezentanții Președinției.

„Pe parcursul unei zile și jumătate, noi ne-am întâlnit cu mulți factori de interese, cu mulți parteneri în acest domeniu. Am reușit să obținem multe informații, multă informație interesantă. Noi nu am ajuns la o concluzie deocamdată, aceste discuții urmează să fie continuate în Veneția, la începutul lunii iunie, după care va fi prezentat în adresa publicului opinia noastră pe aceste materii și în acel moment vom fi pregătiți de asemenea să răspundem la orice fel de întrebare pe care o veți avea”, a declarat reprezentanta Comisiei de la Veneția.

Simona Granata-Menghini a menționat că reprezentanții Comisiei au fost rugați de Igor Dodon să vină în Moldova pentru a face o evaluare a inițiativelor și propunerilor pe care le-a făcut, și nu a solicitat „o evaluare a situației politice curente din țară”, ceea ce nu face Comisia de la Veneția vreodată.

„Ceea ce facem noi de obicei și ceea ce vom face și de această dată vom evalua cele patru propuneri, și avem patru propuneri destul de detaliate, pe care ni le-a oferit domnul președinte, în contextul Constituției existente astăzi. Această evaluare se va face în lumina standardelor internaționale care există actualmente, dar și în contextul unei analize comparative a diferitelor sisteme care există în țări europene astăzi”, a menționat Menghini.

Directorul adjunct al Secretariatului Comisiei de la Veneția și-a exprimat speranța că „această evaluare va aduce multe aspecte utile pentru Republica Moldova” și a salutat în acest context inițiativa președintelui Igor Dodon de a lua în calcul „cele mai bune practici internaționale care există astăzi în acest domeniu”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...