România reduce la jumătate numărul burselor pentru moldoveni; „BUN” anunţă proteste la București și Chișinău

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După ce Guvernul României a decis înjumătățirea numărului de burse acordat studenților din Republica Moldova, de la 5.000 la 2.250, reprezentanții Blocului Unității Naționale „BUN” anunţă organizarea unor proteste la Bucureşti şi Chişinău.

Conform reprezentanților „BUN”, decizia Bucureștiului contravine protocolului de colaborare între ministerele educației din Republica Moldova şi România.

Ion Leaşcenco, președintele BUN, a declarat vineri, 19 mai, la o conferinţă de presă la IPN, că o asemenea decizie va afecta tinerii din Republica Moldova, care își doresc să facă studii de calitate.

„Suntem profund revoltaţi că se întâmplă asemenea lucruri, mai ales în contextul în care la nivel guvernamental ambele părţi au declarat despre procese integraţioniste, despre un sistem educaţional comun. Nu ştim foarte clar explicația invocată, dar această situație neplăcută nu poate fi ignorată şi tolerată. Vom adresa o scrisoare şi vom cere suplimentarea numărului de burse pentru românii din Republica Moldova. În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a organiza acțiuni de protest”, a declarat Leaşcenco.

Citește și: România reduce la jumătate numărul burselor acordate studenților din Republica Moldova

Deputatul român Constantin Codreanu a declarat că autoritățile de la București, cel puţin pentru anul de studiu 2017-2018, intenţionează să renunţe la practica suplimentării numărului de burse. „Neoficial, în Republica Moldova ar exista nemulţumirea că un număr tot mai mare de tineri pleacă în România să îşi facă studiile. Chişinăul s-a mulţumit cu acest număr limitat de burse, de 2250. La Bucureşti ni se spune că o parte din locurile care erau oferite suplimentar, 2850, nu erau ocupate în aceşti ani, de aceea nu s-a recurs la suplinirea lor. O explicație bizară”, consideră Constantin Codreanu.

Potrivit deputatului roman, numărul de burse acordat nu este singura problemă. Și metodologia de admitere pe care intenţionează să o promoveze Guvernul României va îngreuna accesul tinerilor moldoveni la studii peste Prut.

De menționat că, Guvernul României a acordat în anul de studii 2016-2017, pentru tinerii de origine română din Republica Moldova puțin peste 5.000 de burse. Pentru anul de studii 2017-2018 se constată că numărul burselor va fi redus la jumătate, de la 5.000 la 2.250.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...