Însă, principalul rival al preşedintelui actual este clericul conservator şi avocatul Ebrahim Raisi.

Aproximativ 56 de milioane de iranieni sunt eligibili să voteze în alegerile prezidenţiale, care reprezintă un adevărat referendum pentru încercările lui Rohani de a deschide ţara faţă de Occident.

Deşi Rohani are de partea lui susţinerea publică a iranienilor, Raisi este sprijinit de puternica instituţie a clericilor şiiţi nealeşi şi de presa de stat din Iran.

Observatorii cred că şansele actualului preşedinte pentru a câştiga un al doilea mandat ţin de o prezenţă ridicată la urne.

Aceste alegeri prezidenţiale vin după o campanie extrem de tensionată, în care Rohani şi-a atacat principalul rival că utilizează religia pentru a înscrie puncte politice în Iran.

Hassan Rohani le-a spus alegătorilor că au de ales între libertate şi ”ziduri care despart bărbaţii de femei”.

Însă, clericul conservator l-a acuzat de propagarea unor minciuni şi de incompetenţă pe Rohani, învinuindu-l pentru şomajul ridicat din Iran.

Ebrahim Raisi a criticat inclusiv acordul nuclear cu puterile occidentale, susţinând că acesta nu a adus nimic bun pentru Iran.

Rezultatele preliminare sunt aşteptate să apară abia sâmbătă, în vreme ce rezultatele finale ar putea să fie publicate duminică de ministerul de Interne.