Ziua Parlamentului Republicii Moldova va fi sărbătorită în premieră la Chișinău. Află ce evenimente sunt incluse în program

parlament
Foto: democracy.md

În perioada 20-23 mai, Legislativul va organiza pentru prima dată acțiuni dedicate Zilei Parlamentului Republicii Moldova.

Acțiunile vor demara cu participarea la ”Noaptea Europeană a Muzeelor”. Două mașini de epocă din garajul Parlamentului vor fi expuse în premieră publicului în curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei. Ulterior, acestea vor fi transportate în scuarul din fața clădirii Parlamentului.

Două zile mai târziu, la data de 23 mai, vor fi organizate trei ateliere de lucru la care s-au înscris deja peste 80 de tineri. Aceștia vor învăța cum se debate un proiect de lege, vor simula un exercițiu de vot și vor discuta despre egalitatea de șanse.

După asta, tinerii vor merge în sala de ședințe plenare, unde vor participa la o sesiune de întrebări-răspunsuri cu Președintele Parlamentului Andrian Candu.

Tot în aceeași zi, va fi lansată o expoziție cu ocazia inaugurării muzeului Parlamentului. Printre exponatele care se regăsesc în muzeu sunt documente istorice, fotografii și cadouri protocolare, primite de deputați de-a lungul anilor. În aceeași zi, cei mai talentați elevi ai Liceului republican de muzică ”Ciprian Porumbescu” vor primi bursele Președintelui Parlamentului.

Pentru cei care nu pot să participe la aceste evenimente în Chișinău, Oficiile teritoriale de informare ale Parlamentului vor desfășura Ziua ușilor deschise la sediile din Edineț, Orhei, Leova, Comrat.

La 23 mai 1991, în conformitate cu Hotărârea Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti de legislatura a XII-a, fosta republică unională, RSSM, este redenumită în Republica Moldova, iar Sovietul Suprem devine primul Parlament al Republicii Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente