Diplomat rus: Pauza în discuţiile privind situaţia din Transnistria s-a prelungit prea mult

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ambasadorul delegat de Rusia în procesul de negociere privind situaţia din Transnistria, Serghei Gubarev, a declarat joi că este necesară depăşirea pauzei prelungite privind discuţiile în formatul 5+2, notează site-ul agenţiei Tass.

Procesul de negociere în format 5+2 privind situaţia transnistreană include Republica Moldova şi Transnistria ca părţi din conflict, Rusia şi Ucraina ca garanţi şi mediatori, OSCE ca mediator, Uniunea Europeană şi Statele Unite ca observatori.

„Pauza în acest proces de negociere s-a prelungit mult prea mult. Să ne amintim că a fost posibilă depăşirea unei perioade de stagnare de doi ani şi reluarea discuţiilor în vara anului 2016, datorită eforturilor depuse de Rusia şi de preşedinţia germană a OSCE. Noi insistăm ca procesul de negociere să fie ritmic. Documentele de reglementare ale întâlnirii permanente privind acordul transnistrean prevăd cinci sau şase întâlniri oficiale pe an şi trebuie să încercăm să lucrăm în conformitate cu acest program”, a spus Serghei Gubarev.

Diplomatul rus a precizat că „nu ar fi rezonabil să aşteptăm rezultate concrete din fiecare întâlnire, dar exprimarea poziţiilor părţilor şi discutarea lor este singura modalitate de a obţine aceste rezultate”.

Referindu-se la obiectivul principal al unei călătorii la Chişinău şi Tiraspol, ambasadorul rus a menţionat că intenţionează să coordoneze problemele care ar putea fi incluse pe ordinea de zi a şedinţei oficiale.

„De asemenea, este important să ne dăm seama cum putem minimaliza impactul factorilor negativi în relaţiile dintre părţi privind procesul de reglementare. Preşedintele rus Vladimir Putin a menţionat că aspectul cel mai important este ca Rusia să fie pregătită să acţioneze ca mediator şi garant al respectării acordurilor care pot fi încheiate între părţi”, a spus Gubarev.

La începutul lunii mai, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis că dislocarea oricăror trupe sau baze militare, conduse şi controlate de către state străine, este neconstituţională, cu referire indirectă la situaţia Transnistriei. În hotărârea Curţii Constituţionale se mai arată că, în cazul unei ameninţări în adresa unor asemenea valori fundamentale constituţionale, precum independenţa naţională, integritatea teritorială sau securitatea statului, autorităţile Republicii Moldova sunt obligate să ia toate măsurile necesare, inclusiv de ordin militar, care i-ar permite să se apere eficient împotriva acestora.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...