Ca de fiecare dată, în legătură directă prin Skype au intrat conaţionali stabiliţi cu traiul în toate colţurile lumii. 

„Bucureştiul pentru mine a devenit acasă şi dacă stau să mă gândesc câţi ani din viaţă am petrecut la Chişinău cred că mai mulţi ani i-am petrecut pe teritoriul României, deoarece mi-am făcut facultatea la Cluj, acolo am rămas şi cu doctoratul, iar în 2001 m-am mutat la Bucureşti şi din 2001 până în prezent sunt în Bucureşti, unde încerc să construiesc nişte proiecte culturale sub egida UNESCO”, a povestit Nicoleta Zagura, stabilită la Bucureşti.

„Să te afli departe de casă nu este atât de uşor, asta vreau să vă spun. Sunt de 11 ani în Canada. M-am integrat foarte bine pentru că am făcut un efort enorm ca să mă integrez. Mă simt profesional realizată şi sunt foarte bucuroasă că fac ceea ce îmi place. Copiii s-au integrat, la fel. Sigur că ducem dorul de Moldova, de familie. Vă admir pentru curajul că sunteţi încă acolo şi ţineţi piept la toate greutăţile şi noi suntem cu voi chiar dacă suntem departe”, a spus Liliana Găină, care lucrează agent imobiliar în Canada.

„Eu am plecat din Chişinău la 17 ani. Am făcut liceul în Marea Britanie, am câştigat o bursă, după care am făcut drept englez în Marea Britanie, am făcut drept francez la Strasbourg şi un master în drept internaţional şi european. Începând din septembrie fac un master în ştiinţe politice - Politică şi economie în Eurasia. Ceea ce m-a şocat mai mult e că aici, în Federaţia Rusă, am auzit mai multă limbă rusă decât, de exemplu, am auzit în Franţa sau Marea Britanie, deşi nu sunt etnici ruşi, sunt etnici basarabeni, moldoveni care preferă să vorbească în limba rusă. Termin masterul, mai am încă un an, până în 2018, deci poate vin acasă şi ne apucăm de treabă”, a declarat Dorin Frăsineanu, student la Moscova.

Mergem din Rusia pe alte meridiane, în Statele Unite. Pe Vladimir Zaporojan, fost sportiv de performanţă, l-am surprins chiar în timp ce era la volan. În America bărbatul lucrează şofer. 

„În Republica Moldova eu şi soţia mea am fost sportivi de performanţă. Soţia mea făcea atletică uşoară, Olga Cristea. A fost campioană mondială, participantă la două ediţii a jocurilor olimpice. În anul 2006 a fost desemnată cea mai bună sportivă a ţării, după care câţiva ani am fost primii trei sportivi ai ţării. Eu am făcut lupte greco-romane, am fost vicecampion european de cadeţi. Am luat decizia să plecăm în State deoarece era foarte greu să trăieşti în Moldova. În America sunt de doi ani jumătate. Am venit aici împreună cu soţia. Pe atunci aveam un copil, am venit cu Greencard-ul. De atunci, aici, în State s-au mai născut încă doi copii. Cred că oricine este acum în Moldova dacă ar fi avut aceeaşi oportunitate să plece, ar fi făcut pasul ăsta. Dar nu pot să spun pentru cei care sunt acasă, dacă m-aş fi comportat exact aşa cum se comportă lumea care e acasă. Mă refer chiar la ultimele evenimente care se produc, la sărbători, se fac concerte, fel de fel de evenimente şi privesc lumea că sunt îndobitociţi de parcă banii pe care îi primesc să participe la acele marşuri costă viitorul lor şi al copiilor lor, care sunt acum plecaţi peste hotare şi nu pot să revină acasă”, a declarat şi Vladimir Zaporojan, stabilit la Chicago.

Vă amintim că oricine poate susţine financiar acest proiect. 

„Dacă vreţi să sprijiniţi acest proiect, Cealaltă Basarabie, intraţi pe patreon.com/Jurnal şi contribuiţi cu cât puteţi pentru a putea urmări şi în continuare acest dialog pe care-l dorim cât mai lung cu compatrioţii noştri plecaţi peste hotare”, susţine Val Butnaru, realizatorul emisiunii.

Urmăriţi o nouă ediţie a emisiunii „Cealaltă Basarabie” în această seară, de la ora 21:30, la Jurnal TV, dar şi la Jurnal FM.