(foto) „Topim gheața discriminării” – performance-ul urban care a topit fricile în PMAN

DSC_0178
Foto: Dana Tcaciuc

Centrul de Informaţii GENDERDOC-M a prezentat în Piața Marii Adunări Naționale un performance urban, numit „Topim gheața discriminării”, organizat în cadrul campaniei sociale „Fără Frică”.

Organizatorii au adus în fața Guvernului un cub de gheață de 1.5 metri înălțime, pe care au fost gravate cele mai frecvente frici ale oamenilor, de exemplu singurătatea, violența și diversitatea. Cubul a fost lăsat să se topească, marcând simbolic eliberarea de fricile înghețate în interiorul fiecăruia şi începutul unui dialog între persoane diverse, cu istorii de viaţă şi identităţi diferite.

DSC_0217
Photo Credit: Dana Tcaciuc

Anastasia Danilova, directorul executiv de la GENDERDOC-M, spune că își dorește să trăiască într-o țară liberă și să topească peretele de gheață care există între oamenii din diferite comunități. Odată cu el, să dispară și fricile minorităților din societatea noastră.

DSC_0180
Photo Credit: Dana Tcaciuc

„Eu aș vrea să dispară frica pe care o au persoanele LGBT, frica pentru viața și siguranța lor. Noi vrem să trăim într-o societate sigură, fără frică. Vreau ca fiecare om să fie sigur că poate să meargă pe stradă liniștit și să fie el însuși și să iubească pe cine vrea. Vreau să trăim într-o societate în care căldura sufletească și înțelegerea să înlocuiască fricile care există.”

Cubul de gheață a atras mulți trecători curioși. Oamenii spun că susțin inițiativa și vor veni la marșul de solidaritate cu persoanele LGBT, care va avea loc duminică.

„Eu cred că este foarte curajos pentru societatea noastră. Dacă vrem să facem parte din Europa Independentă, trebuie să facem asta. Noi susținem ceea ce face comunitatea LGBT și sperăm ca acest lucru să ajute societatea noastră să gândească mai liber.”

DSC_0233
Photo Credit: Dana Tcaciuc

„Cubul este foarte creativ. Fiecare are dreptul să decidă ce vrea să facă cu viața lui și persoanele LGBT trebuiesc respectate, chiar dacă unii sunt de acord sau nu cu ei.”

DSC_0234
Photo Credit: Dana Tcaciuc

Cubul se va topi în totalitate timp de 12 ore. Accesul la instalaţie este liber, iar toţi doritorii îşi pot face fotografii şi video la cubul de gheaţă.

Performance-ul urban „Topim gheața discriminării” este organizat în cadrul campaniei sociale „Fără frică”, ce are ca scop să pună în discuţie standardele duble existente în Moldova în ce priveşte drepturile persoanelor LGBT şi ale celorlalţi membri ai societăţii.

DSC_0208
Photo Credit: Dana Tcaciuc
DSC_0160
Photo Credit: Dana Tcaciuc
DSC_0222
Photo Credit: Dana Tcaciuc
Taguri: #Fără frică
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente