Igor Dodon despre tandemul PD – PSRM: „Nu am discutat cu domnul Plahotniuc de un an și jumătate”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Igor Dodon susține că nu are o înțelegere cu Partidul Democraților și că acesta nu a avut altă soluție, decât să cedeze în favoarea proiectului mixt propuse de socialiști. „Eu nu am discutat cu domnul Plahotniuc cel puţin un an şi jumătate la astfel de subiecte şi nici la altele”, declară șeful statului într-un interviu pentru Europa Liberă.

Președintele consideră vorbele din societate sunt doar bârfe și precizează că deși Partidul Democrat controlează majoritatea parlamentară, nu controlează și Președinția.

„În opinia mea, proiectul democraţilor, proiectul de introducere a sistemului uninominal este o tragedie şi o catastrofă pentru sistemul politic din Republica Moldova. Ei au fost impuşi de situaţie să voteze proiectul socialiştilor. Aceasta ar trebui să fixăm. Acum ce va fi mai departe şi cum timpul va arăta. Eu consider că sistemul mixt pentru Republica Moldova este un sistem bun”, mai specifică Igor Dodon.

Potrivit președintelui, sistemul mixt permite partidelor care nu trec pragul electoral, să îşi promoveze deputaţii. „De exemplu, acelaşi Usatîi la nord, în Bălţi poate să promoveze doi-trei deputaţi, în alte raioane. Acelaşi Năstase la centru. De aceea, sistemul mixt este convenabil partidelor, inclusiv care pot fi reprezentate nu pe liste de partid, dar pe circumscripţiile uninominale. De aceea, eu cred că protestele şi mesajele care acum se lansează sunt mai mult o încercare de a se poziţiona politic. Aceste partide au pierdut încrederea populaţiei”, este convins șeful statului.

Acesta precizează că în proiectul de lege nu este indicată cota exactă nici pentru Transnistria, nici pentru Diasporă, dar propune ca din 50 de deputaţi aleşi pe circumscripţii, cel puţin, jumătate, adică 25 să fie reprezentaţi de Diaspora şi de cei din stânga Nistrului.

În ce privește formarea circumscripțiilor Igor Dodon consideră că aceste detalii ţin de discuţiile pentru lectura a doua și inclusiv de opiniile experţilor de la Comisia de la Veneţia.

„Noi avem foarte multe lucruri diferite cu democraţii. Am avut, avem şi vom avea inclusiv pe acest proiect. Dacă ei intenţionează să voteze un proiect de lege în lectura a doua, unde să lase lacune, locuri libere pentru cineva, acest proiect nu va fi susţinut, la sigur, nici de socialişti, nici de mine”, mai adaugă președintele Republicii Moldova.

Amintim că pe 5 mai, în primă lectură, s-a votat schimbarea sistemului electoral. Deși insistau pe votul uninominal, democrații au ajuns, într-un final, la un „consens” cu socialiștii și au ales votul mixt. Proiectul de lege nici nu a fost inclus pe ordinea de zi, iar experții spun că este o formă mișelească de a acapara puterea în stat.

După aceasta, timp de o săptămână societatea civilă și opoziția au organizat proteste zilnice la Parlament împotriva schimbării sistemului electoral. Manifestanții au promis că pe 28 mai vor reveni cu un alt protest de amploare dacă guvernarea nu va reacționa.

Pe de altă parte, președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat în cadrul unei emisiuni că schimbarea sistemului electoral este deja decisă și că în anul 2018 alegerile vor fi organizate pe baza sistemului mixt.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...