A promis, dar nu va reuși pentru că guvernarea îi pune „bețe în roate”; Dodon îi cere lui Filip clădirea Președinției

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Igor Dodon s-a oferit să repare, la începutul acestui an, clădirea Președinției devastată la 7 aprilie 2009, care nici până azi nu a fost reparată, din „surse extrabugetare” până la sfârșitul anului curent. Deși au trecut aproape 5 luni de la promisiunea făcută, lucrurile pe șantier nu s-au schimbat prea mult, iar acum și Guvernul a decis să nu-i întoarcă lui Dodon clădirea Președinției.

În cadrul ședinței Guvernului de ieri a fost analizat un proiect de lege conform căruia din gestiunea Direcției generale pentru administrarea clădirilor Guvernului Republicii Moldova în gestiunea Aparatului Președintelui Republicii Moldova urma să treacă clădirea Președinției, devastată în urma protestelor din aprilie 2009. Proiectul, însă, nu trecut de Guvern, întrucât majoritatea deputaților s-au abținut de la vot.

În replică, șeful statului le-a transmis deputaților să renunțe la orgoliu, deoarece „emblema puciului din 7 aprilie 2009” este o „rușine pentru țară”.

Citește și: Dodon vrea să repare clădirea Preşedinţiei din „surse extrabugetare”, până la sfârșitul anului

„Clădirea distrusă a Președinției este emblema puciului din 7 aprilie 2009, care a adus la guvernare inclusiv miniștri din această Coaliție. Să înțeleg că ei nu vor să renunțe la această emblemă? Le place să se laude cu dezastrele cu care și-au început guvernarea? Ruinele sunt cumva emblema lor? Eu consider că Președinția este un important simbol de stat, care trebuie reparat. Mai ales că există surse financiare de la partenerii externi, fără a fi cheltuit niciun leu din buget. Banii bugetari trebuie să meargă pentru majorarea pensiilor și salariilor, nu pentru limuzine. Voi insista în continuare să fie returnată clădirea președintelui țării. Sper că premierul Filip are mai mult discernământ decât unii dintre subordonații săi și le va explica de ce clădirea statului aflată în ruine este o pată de rușine pe imaginea țării”, a reacționat Dodon.

Amintim că edificiul Parlamentului şi cel al Preşedinţiei au fost distruse în timpul protestelor din aprilie 2009. Lucrările de reparaţie au început în 2009 şi urmau să fie încheiate în 2012, dar au fost stopate în 2010 din lipsă de fonduri.

În 2012, autorităţile anunţau că pentru clădirea Preşedinţiei mai este nevoie de 160 de milioane de lei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...