(DOC) Votul mixt pe înțelesul tuturor: Ce prevede rodul „compromisului” dintre PD și PSRM

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Compromisul” dintre Partidul Democrat (PD) și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) – votul mixt – a fost făcut public de către Parlament. Se întâmplă la nici două săptămâni de la votarea proiectului de lege în prima lectură, act care a făcut ca Parlamentul European să amâne, marți, asistența financiară în valoare de 100 milioane de euro pentru Republica Moldova.

Proiectul de lege privind modificarea Codului Electoral în vederea introducerii votului mixt în cadrul alegerilor parlamentare și nu pe liste de partid, cum a fost până acum, a apărut marți pe pagina oficială a Parlamentului. Coincidență sau nu, dar documentul a fost publicat la câteva ore după ce Parlamentul European a anunțat că amână asistența financiară în valoare de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova.

Conform proiectului, în cadrul alegerilor parlamentare, fiecare alegător are dreptul să voteze cu două buletine, unul pentru circumscripția națională și celălalt pentru circumscripția uninominală. Fiecare vot având putere juridică egală.

Alegerile Parlamentului se efectuează în baza unui sistem mixt (proporţional şi majoritar) într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se aleg 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se aleg 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

Pentru secțiile de votare pentru localitățile din stânga Nistrului (Transnistria) Comisia Electorală Centrală va forma un consiliu electoral distinct care va activa în raza mun. Chișinău și va asigura organizarea proceselor electorale pentru circumscripțiile uninominale constituite pentru localitățile din stânga Nistrului (Transnistria).

Candidații la funcția de deputat pe circumscripția națională sunt înregistrați de Comisia Electorală Centrală. Pentru alegerile Parlamentare în baza circumscripțiilor uninominale, candidații desemnați de partide, precum și cei independenți pot candida doar într-o singură circumscripție uninominală. Candidații la funcția de deputat pe circumscripții uninominale sunt înregistrați de către consiliile electorale de circumscripție.

Pentru a fi înregistraţi, concurenții electorali depun un set de acte și listele de subscripție pentru candidații din circumscripțiile uninominale.

Aceeaşi persoană poate fi inclusă doar într-o singură listă de candidaţi, din partea unui singur concurent electoral. Persoana inclusă în lista de candidaţi din partea unui concurent electoral pentru alegerile în baza circumscripţiei naţionale poate candida și într-o singură circumscripţie uninominală din partea aceluiaşi concurent electoral sau în calitate de candidat independent.

Pentru a fi înregistrat de consiliul electoral de circumscripție candidatul pentru circumscripția uninominală trebuie să prezinte liste de subscripţie care conţin semnăturile a cel puţin 600 și cel mult 1000 de susţinători cu drept de vot din circumscripţia uninominală unde intenţionează să candideze.

Semnăturile pentru susținerea candidaților din circumscripțiile uninominale peste hotarele țării pot proveni de la oricare circumscripție, la fel și semnăturile pentru localitățile din stânga Nistrului.

Amintim că actul comasării proiectelor PD și PSRM a stârnit un val de critici atât în țară, cât și peste hotarele ei. Societatea civilă a organizat mai multe proteste în fața Legislativului de la Chișinău, în timp ce Parlamentul European a decis marți anularea ajutorului financiar în valoare de 100 de milioane de euro. Guvernarea a primit sancționarea europenilor cu indignare, dând vina pe opoziția extraparlamentară care a alertat partenerii internaționali despre intenția tandemul PD-PSRM de a schimba sistemul electoral în unul mixt.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...