Candu vorbește despre „teorii ale conspirației” puse la cale de Sandu și Năstase împotriva Moldovei. „Nu e deloc patriotic”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Deputații Parlamentului European care au criticat ieri deciziile guvernării de la Chișinău privind intenția de modificare a sistemului electoral cu scopul de a se menține la putere, s-au informat din „unele surse înguste” și „nu au o informare mai amplă și mai bună”. Mai mult ca atât, aceștia au căzut pradă unor „teorii conspiraționiste” care, potrivit președintelui Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, ar fi fost puse la cale de liderul PAS, Maia Sandu, și cel al PPDA, Andrei Năstase.

Declarațiile au fost făcute azi presei de către Andrian Candu, la inițiativa acestuia, care a mulțumit „celor care ieri au avut discursuri în Parlamentul European” și „tuturor celor care au lăudat și au venit cu aprecieri pentru reformele și pentru rezultatele pe care deja le are Guvernul Republicii Moldova și guvernarea”. „Dar vreau să aduc mulțumiri și celor care au venit cu critici. Unele au fost fundamentate, altele, probabil, din lipsă de informație, dar aici e și problema noastră că nu comunicăm atât de bine precum a trebuit. Deoarece, se pare că unii sunt informați din unele surse înguste, nu au o informare mai amplă și mai bună”, a menționat președintele Parlamentului.

Cât țin de decizia de amânare a discuțiilor privind oferirea ajutorului financiar de 100 de milioane pentru Republica Moldova, speakerul Parlamentului a menționat că țara noastră primește suport în funcție de realizarea angajamentelor pe care și le asumă, iar „cu cât mai repede le vom îndeplini, cu atât mai repede vom primi plata”. „Nu este vorba despre nicio decizie de a nu finanța Republica Moldova, nu este vorba de un refuz al Uniunii Europene de a finanța sau coopera cu Republica Moldova și rugămintea este ca cei care se expun și nu au informația necesară să se intereseze”, a opinat Candu.

Vedeți și: (VIDEO) Candu recunoaște „înțelegerea” PD-PSRM privind votul mixt: Singura înțelegere a ținut de acel vot de compromis din 5 mai

Totuși, „în Parlamentul European, la fel ca în Parlamentul Republicii Moldova, sunt partide”, a menționat Candu. „Nu ascund și vă spun sincer: Există partide în Republica Moldova care colaborează cu partidul Partidul Popular European. Este vorba de Partidul Maiei Sandu și Platforma Demnitate și Adevăr, care au încercat prin discuții, uneori prin informații false chiar sau spuse pe jumătate, să influențeze PPE, care la rândul său să influențeze, Uniunea Europeană, să înceteze finanțarea sau cooperarea cu Republica Moldova”, a mai spus președintele Parlamentului.

„Este cinic și meschin să ai un astfel de comportament care a fost încercat și cu FMI. Suportul de finanțare este pentru Republica Moldova. Nu pentru Guvern, nu pentru actuala majoritate sau guvernare, dar pentru cetățenii Republicii Moldova. Atunci când unii lideri fac declarații sau bat din palme că gata au reușit ceva, au reușit ceva împotriva cetățenilor Republicii Moldova și nu este un comportament deloc patriotic. Ieri am văzut foarte multe pronunțări de genul ăsta. Nu e matur politic, dar nici patriotic”, a conchis speakerul Andrian Candu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...