Forma complexă a nebuloasei este cauzată de o interacţiune complexă a pulsarului — un vând rapid de particule provenind de la pulsar, materialul ejectat iniţial de explozia supernovei şi de steaua însăşi înainte de explozie.

Această imagine combină date de la cinci telescoape diferite: Karl G. Jansky Very Large Array (VLA) (radio) în roşu; Telescopul spaţial Spitzer (infraroşu) în galben; telescopul spaţial Hubble (vizibil) în verde; XMM-Newton (ultraviolet) în albastru; observatorul Chandra (raze X) în purpuriu.

Noile observaţii ale VLA, Hubble şi Chandra au fost făcute aproape în acelaşi timp, în noiembrie 2012. O echipă de oameni de ştiinţă condusă de Gloria Dubner, de la Institutul de Astronomie şi Fizică (IAFE), Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CONICET) şi Universitatea din Buenos Aires din Argentina, a efectuat apoi o analiză aprofundată a detaliilor recent dezvăluite într-o încercare de a obţine noi perspective asupra fizicii complexe a obiectului. Ei şi-au publicat constatările în Astrophysical Journal.

"Compararea acestor imagini noi, realizate la diferite lungimi de undă, ne oferă o multitudine de noi detalii despre Nebuloasa Crabului. Deşi Crabul a fost studiat intens de ani de zile, avem încă multe de învăţat despre acesta", a spus Dubner.