Critici dure în Parlamentul UE: Guvernul „proeuropean” de la Chișinău – un fals. În țară înflorește corupția. Plahotniuc cumpără deputații la bucată

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Critici dure pentru Republica Moldova. Europarlamentarii au criticat dur țara noastră în cadrul plenarei Parlamentului European de la Strasbourg, de marți, 16 mai, din cauza încercării de a schimba sistemul electoral în unul mixt, precum și înțelegerea dintre oligarhul Vladimir Plahotniuc și președintele Igor Dodon în acest sens. Europarlamentarul PPE, Cristian Preda, a avut o reacție dură față de actuala guvernare, declarându-se împotriva acordării unui ajutor financiar Republicii Moldova, pe motiv că banii vor ajunge în buzunarele cui trebuie, numai nu la cetățeni.

„Sunt împotriva acordării unui ajutor financiar Moldovei, pentru că nu cunoaștem unde se vor duce acești bani. La Chișinău toată lumea știe că s-a furat un miliard, dar nimeni nu e responsabil, pentru că justiția nu funcționează”, a reacționat Preda.

În opinia acestuia, banii europeni nu vor ajunge la cetățeni, iar argumentul că Guvernul de la Chișinău este „proeuropean” este un „fals”.

„De fapt, nu cetățenii ar profita de pe urma ajutorului european, ci elitele cleptocrate. Singurul argument prezentat de Chișinău în favoarea acestui ajutor este că guvernul ar fi „proeuropean”. Fals. Guvernul nu este controlat de Parlament, ci de oligarhul Plahotniuc, care cumpără deputații la bucată. În aceste condiții şi cum libertatea presei e călcată în picioare și statul de drept e o vorbă goală, nu putem trimite bani pentru a fi tocați de aceste elite cleptocrate”, a punctat europarlamentarul PPE.

Critici dure au venit și din partea europarlamentarului german Helmut Scholz. În opinia acestuia, Republica Moldova este rezultatul procesului de transformare în care oligarhi, precum Plahotniuc, au învățat cum să creeze partide ca să se poate folosi mai bine de ele.

„Moldova este rezultatul procesului de transformare în care oligarhi, precum Plahotniuc, care se adaptează noilor realități, au învățat cum să creeze partide ca să se poate folosi mai bine de ele. Avem nevoie de cerințe foarte clare pentru Moldova. Este vorba despre condiționalități precise și implementabile pentru primirea de fonduri europene. Totodată, trebuie să se termine procesele împotriva oponenților politici”, a punctat Helmut Scholz.

Fabio Massimo Castaldo, europarlamentar italian, a punctat că Republica Moldova este o țară „coruptă”, iar după „jaful secolului” cei care conduc Guvernul au lansat mai multe atacuri pentru a îngenunchea partidele de opoziție extraparlamentare și libertatea presei.

„Moldova este o țară coruptă. În 2015, au avut loc niște proteste de amploare în urma jafului bancar. Au urmat mai multe contraatacuri din parte Guvernului, care a dorit să îngenuncheze opoziția și libertatea presei. Având în vedere că se pregătește modificarea electorală în această țară, ne așteptăm la ce este mai rău din partea lui Plahotniuc, oligarhul care dorește să controleze totul. Corupția este în floare. Noi trebuie să acționăm pârghiile care se cer pentru acționa. Să le spunem clar că trebuie să existe lupta împotriva corupției și că nu putem să oferim bani până când nu se va schimba ceva cu adevărat în această țară”, a declarat Fabio Massimo Castaldo.

Dezbaterile din Parlamentul European au avut loc în contextul în care, la 5 mai, deputații PD care conduce guvernul, cei ai Partidului Socialiștilor, apropiat președintelui Igor Dodon, și cei din grupul Partidul Popular European al lui Iurie Leancă au aprobat în prima lectură trecerea la sistemul electoral mixt.

Votul a luat prin surprindere societatea civilă, care a organizat ulterior proteste zilnice, precum și formațiunile opoziției pro-europene, PAS și Platforma DA. Liderii acestora, Maia Sandu și Andrei Nastase, tocmai se aflau la o conferință la Bruxelles, în ziua votului inopinat.

Societatea civilă și opoziția pro-europeană au organizat un protest amplu, pe 14 mai, în centrul Chișinăului. Criticii consideră că reforma sistemului electoral, dacă va avea loc acum, ar avantaja PD și PSRM la alegerile de anul viitor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...