La Chişinău a fost lansat Festivalul comunităţii LGBT „Moldova Pride – 2017”

Centrul de Informații GENDERDOC-M a lansat, marţi, 16 mai, Festivalul comunităţii LGBT „Moldova Pride – 2017”.

Cea de-a 16-a ediție a festivalului se desfășoară în perioada 16 – 21 mai 2017 și include o serie de evenimente ce au ca scop sporirea nivelului de respect și de acceptare a persoanelor LGBT în Moldova.

Festivalul se va încheia duminică, 21 mai, cu Marșul de solidaritate „Fără Frică”, care se desfășoară în țara noastră pentru al 5-lea an consecutiv.

Președintele GENDERDOC-M, Polina Ceastuhina, şi-a exprimat speranţa că această săptămână va încuraja persoanele din afara comunității să-și confrunte fricile și să le transforme în solidaritate.

Nu într-o solidaritate tăcută și discretă, ci în una sonoră, participativă și, cel mai important, ca acele persoane care mai găzduiesc dubii, neînțelegeri, poate chiar și dispreț, această săptămână să-i ajute să contribuie la o realizare eventuală a faptului că ura și frica nu au loc într-o inimă de om”, a spus Polina Ceastuhina.

Prezentă la inaugurarea festivalului, ambasadoarea Suediei la Chișinău, Signe Burgstaller, a declarat: “Toate ființele umane sunt egale în demnitate și drepturi. Fiecare are dreptul să trăiască o viață fără frică. Drepturile LGBT sunt drepturi ale omului, nici mai mult, nici mai puțin. Nimeni nu ar trebui să trăiască o viață cu frică, pur și simplu că sunt ei înşiși. Festivalul „Moldova Pride” evidențiază toate aceste aspecte importante”.

Prezent a treia oară la deschiderea Festivalului „Moldova Pride”, ambasadorul SUA, James Pettit, a reiterat: „Pentru noi drepturile omului sunt valori foarte importante, sunt valori care reflectă și istoria și cultura din țara mea și din alte țări. Nu este un principiu sută la sută european sau american. Este o idee umană, este o idee pentru a proteja minoritățile care locuiesc cu noi într-o societate. Eu cred că e foarte important de a arăta societății că existați, că sunteți oameni normali, care aveți drepturi ca cetățeni, meritați respect de la societate, de la guvernare și noi sprijinim această tentativă de a îmbunătăți condițiile în care trăim aici în RM și în general peste tot”.

Reprezentantul Oficiului Ambasadei Olandei la Chișinău, Roy Hans, a exprimat sprijinul Olandei pentru a proteja drepturile LGBT în Moldova și interesul pentru toate evenimentele săptămânii Pride. „Sunt onorat să fiu aici în numele Ambasadei Olandei cu ocazia deschiderii Festivalului „Moldova Pride” și în ajunul zilei internaționale împotriva homofobiei, bifobiei și transfobiei. Este atât de important să avem așa organizații ca GENDERDOC, care pot oferi un spațiu sigur, sprijinul și oportunitatea de a întâlni prieteni care împărtășesc aceeași viziune”.

Ambasadorii prezenți la eveniment și-au expus dorința de a participa la Marșul de solidaritate cu comunitatea LGBT, care va avea loc duminică, 21 mai.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.