De ce se tergiversează apariţia raportului Kroll-2? Cum răspunde fostul ministru al Finanțelor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O parte din miliardul de dolari furat din sistemul financiar-bancar moldovenesc ar putea fi recuperată, dacă Republica Moldova va reuși să negocieze cu țările în care acești bani au ajuns, spune fostul ministru al Finanțelor Anatol Arapu, care admite că a doua investigație Kroll este finalizată, dar pentru a nu perturba ancheta organelor de drept nu trebuie ținută departe de ochii lumii.

„Din informaţia Băncii Naţionale a Republicii Moldova, din nota informativă, probabil că sunt deja foarte clar stipulate direcţiile unde au fost transferate aceste surse. Şi, reieşind din posibilitatea diplomaţilor de a negocia cu ţările respective şi organele de resort din aceste ţări, cred că se poate de recuperat ceva”, spune Arapu.

Deși admite că raportul Kroll-2 este finalizat, acesta spune că cetățenii nu trebuie să cunoască, deocamdată, rezultatele anchetei.

„Eu cred că raportul Kroll-2 deja este pregătit de către compania angajată de Banca Naţională. Banca Naţională a făcut o notă informativă care a fost publică, însă eu consider că interesul investigaţiei şi procedurilor de recuperare, probabil, acest raport va fi făcut public numai după ce organele împuternicite de drept atât de la noi, cât şi de peste hotare vor efectua procedurile necesare pentru recuperare”, a declarat fostul ministru într-un interviu pentru Europa Liberă.

Acesta mai spune că experţii de la Kroll, împreună cu organele de stat din Republica Moldova, foarte bine ştiu când e momentul potrivit de a face public acest raport, deoarece pot fi unele informaţii care ar încurca sau nu ar trebui să fie publice, în cazul unei anchete sau, mai ales, procedurilor şi metodelor de recuperare.

Citește și: Kroll oferă noi detalii despre investigația furtului miliardului: „Grupul Shor”, principalul actor implicat în fraudă

„La urma urmei, când vor fi efectuate toate procedurile juridice, se va afla. Şi, probabil, va fi publică informaţia. Dar până atunci eu nu pot să îmi exprim convingerea că organele de anchetă ar dori ca făptaşii să cunoască acum şi să îşi ascundă mai departe sursele, dacă ele mai există”, a mai spus fostul ministru al Finanțelor.

Documentele obținute de Kroll demonstrează, în mod clar, implicarea în frauda bancară a unui grup mare de companii din Republica Moldova care au acționat concertat și care aveau legătură cu Ilan Shor („Grupul Shor”). În urma acestui proces complex de spălare a banilor, majoritatea fondurilor au fost redirecționate în Republica Moldova pentru a plăti expunerile de credit existente, a crea impresia că acestea au constituit împrumuturi corporative veritabile și pentru a permite creșterea portofoliului de credit, în timp ce suma de aproximativ 600 milioane de dolari SUA a fost disipată în conturi bancare din numeroase jurisdicții.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...