Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Parlamentul european a amânat acordarea…

Parlamentul european a amânat acordarea a 100 mln de euro R. Moldova

Parlamentarii Uniunii Europene au amânat acordarea asistenței financiare aprobate în ianuarie 2017 pentru R. Moldova. Această decizie a venit după ce mai mulți reprezentanți ai partidelor și-au exprimat îngrijorarea privind cheltuirea acestor bani, scrie europalibera.org

Europenii s-au arătat îngrijorați și de recentele schimbări propuse în sistemul electoral.

Astăzi, 16 mai, urmau să fie discutate modalitățile de acordare a banilor, între reprezentanții Parlamentului European, ai Comisiei Europene și ai Consiliului European, dar convorbirile au fost amânate pentru cel puțin o lună.

Menționăm că, la începutul acestei luni, Comisia de comerț internațional din cadrul Parlamentului European a aprobat acordarea unei asistențe macrofinanciare R. Moldova, în valoare de 100 de milioane de euro. Banii urmau să vină în R. Moldova pe măsura îndeplinirii mai multor condiții.

„Ajutorul financiar de care vorbim nu reprezintă un cec în alb, este profund condiționat de o serie de transformări pozitive în ceea ce privește respectarea statului de drept, guvernanța sectorului financiar, reforma administrației publice, lupta împotriva corupției, respectarea drepturilor omului. Îndeplinirea acestor aspecte va fi monitorizată de către Serviciul European pentru Acțiune Externă, eliberarea fiecarei tranșe de asistență financiară realizându-se doar cu îndeplinirea condiționalităților”, a menționat Andi Cristea, vicepreședintele Comisiei pentru Politică Externă.