Radu Mîțu, despre antrenamente de mai multe ori pe zi și munca de a deveni cel mai bun portar din Moldova

DSC_1255

Goalkeeper-ul echipei Milsami Orhei, Radu Mîțu, este un tânăr de 22 de ani, care deja se poate lăuda cu mai multe performanțe în fotbal. Deținător al trofeului pentru cel mai bun portar al diviziei naționale 2015-2016, campion al diviziei naționale de fotbal a Republicii Moldova, sezonul 2014-2015, Radu a participat la cele mai importante competiții europene de fotbal – Champions League și Europa League. 

Din curtea blocului în Divizia națională de fotbal a Moldovei

Radu este pasionat de sport de mic copil, atunci când încă juca fotbal cu prietenii din curtea blocului: „Pasiunea mea pentru sport a apărut spontan”, povestește Radu. „Nu am moștenit de la nimeni asta, pentru că nimeni din familia mea nu mai practică sportul la nivel profesionist.”

După ce și-a dat seama că fotbalul îi este atât de drag, Radu a început să îl practice și la o școală de sport. La scurt timp a urmat și debutul la echipa Milsami Orhei 2, iar în anul 2013 a debutat pentru echipa Milsami Orhei în Divizia națională de fotbal a Moldovei. „Din momentul debutului pentru Milsami Orhei, am jucat peste 80 de meciuri, iar pentru Naționala de tineret am jucat opt meciuri. Din păcate nu am avut posibilitatea să debutez în această iarnă pentru Naționala mare a Moldovei din cauza unei accidentări”, spune Radu.

Antrenamente în fiecare zi. „Pentru mine toate meciurile sunt memorabile”

Un fotbalist trebuie să țină cont de un program anumit dacă vrea să se mențină la cel mai înalt nivel la toate meciurile pe care le are. „Programul unui fotbalist este pe cât de dificil, pe atât de interesant. Când jucăm în campionat facem câte un antrenament pe zi. Cu o zi înainte de meci, antrenorul ne pregătește un antrenament mai simplu ca să nu fim prea obosiți pentru meciul propriu-zis. Antrenamentele nu se modifică în funcție de echipa adversă, deoarece noi respectăm orice echipă și după cum se știe, în fotbal mereu sunt surprize și o echipă de la coada clasamentului o poate învinge pe cea care stă în fruntea lui. În schimb, când plecăm în cantonamente avem zilnic câte două antrenamente, uneori chiar și trei”, ne povestește Radu.

„Pentru mine toate meciurile sunt memorabile, dar desigur că cel mai plăcut îmi aduc aminte de meciul împotriva celor de la Dacia, care a fost decisiv pentru echipa noastră și în urma căruia am devenit campioni ai Diviziei naționale. La fel de memorabile au fost și partidele din competițiile europene, deoarece fiecare fotbalist din Moldova ar vrea să joace într-un meci la o competiție de prestigiu. Meciul cu PFK Ludogoreț Razgrad jucat în Champions League și împotriva AS Saint-Etienne în Europa League, de asemenea, sunt foarte importante pentru mine, mai ales că în ultimul am reușit să resping și o lovitură de la 11 metri”, își amintește încrezător Radu.

Fiecare fotbalist are nevoie de o metodă personală pentru a-și controla emoțiile înainte de meciuri, astfel că Radu obișnuiește să asculte muzică până intră pe teren: „Muzica mă ajută să mă calmez, iar când ies la meciuri uit de toate problemele și mă concentrez doar pe ce se întâmplă acolo și pe sfaturile pe care mi le-a dat antrenorul”, a menționat tânărul sportiv.

Cel mai bun portar din Moldova în sezonul 2014-2015

Fiecare sportiv tinde să obțină cât mai multe trofee. Deși este tânăr, Radu se poate lăuda cu mai multe: „Fiecare din acestea este important pentru mine, deoarece pentru fiecare am muncit mult ca să îl obțin. Totuși, eu cred că cel mai important este titlul de campioni ai Diviziei naționale de fotbal a Republicii Moldova. Ce ține de trofee personale, cel mai valoros este premiul pentru cel mai bun portar. Cu toate că acesta se acordă de regulă unui singur jucător, eu consider că este meritul întregii echipe”, spune goalkepeer-ul echipei Milsami Orhei.

Succesul este o muncă continuă și se obține cu răbdare

Radu vrea să se ridice cât mai sus pe treapta profesională, iar pentru asta el și-a stabilit și câteva obiective. „Îmi doresc să obțin cât mai multe victorii cu Milsami Orhei și să debutez pentru Naționala Moldovei de Fotbal. Un alt obiectiv, care îi reprezintă pe mulți din jucătorii din Republica Moldova, este cel de a juca într-un campionat mai puternic decât cel de la noi din țară. În fotbal e la fel ca și în alte domenii, dacă vrei să obții succes, este nevoie de multă muncă. La fel cum a făcut-o și idolul meu, Iker Casillas, care a demonstrat că un portar nu este obligatoriu să fie foarte înalt dacă muncește foarte mult asupra sa. La antrenamente lucrez la maximum și ascult toate sfaturile antrenorului, iar când mai am și timp liber pot să îl folosesc pentru antrenamente ca să îmi perfecționez punctele slabe”, povestește Radu.

În ascensiunea sa, Radu este susținut mereu de familie, iubită și prietenii săi și știe că nu trebuie să cedeze ușor, ci să depună multă muncă pentru a avea rezultatul dorit. „Eu cred că tinerii din țară au prea puțină răbdare și asta îi încurcă mult să obțină succese într-un domeniu, deoarece, pentru a avea succes, trebuie să muncești. Tinerii însă, imediat ce încep o activitate, vor să fie primii în aceasta, or asta e imposibil din start. Iată de ce aș vrea să le zic să muncească mult, să aibă multă răbdare și încredere în forțele lor.”

Constantin Topală

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente