Interdicția unor categorii de salariați de a participa la greve, contestată la Curtea Constituțională

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Prevederile legislației naționale prin care mai multor categorii de salariați le este interzis să participe la grevă au fost contestate la Curtea Constituțională. Potrivit Avocatului Poporului, limitarea instituită prin legislația în vigoare a dreptului de a participa la grevă unor categorii de salariați este excesivă, contravine articolului 45 din Legea supremă, privind „Dreptul la grevă”, dar și art. 6, paragraful 4 al Cartei Sociale Europene Revizuite, susține Ombudsmanul.

În speță, este vorba despre aliniatul (2) al articolului 369 din Codul Muncii, care include o listă de categorii de salariați din diferite domenii de activitate care nu pot exercita efectiv dreptul de a participa la grevă (personalul medico-sanitar din spitale și serviciile de asistență medicală urgentă; salariații din sistemele de alimentare cu energie și apă; salariații din sistemul de telecomunicații; salariații serviciilor de dirijare a traficului aerian; persoanele cu funcție de răspundere din autoritățile publice centrale; colaboratorii organelor ce asigură ordinea publică, ordinea de drept și securitatea statului, judecătorii instanțelor judecătorești, salariații din unitățile militare, organizațiile sau instituțiile Forțelor Armate; salariații din unitățile cu flux continuu; salariații din unitățile care fabrică producție pentru necesitățile de apărare a țării).

În temeiul articolului 369 din Codul muncii, Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre din 11 iunie 2004, Nomenclatorul unităților, sectoarelor și serviciilor ai căror salariați nu pot participa la grevă. Totodată prevederile alin.(2) și (3) al art. 21 din Codul transportului feroviar restrâng dreptul salariaților din domeniul transportului feroviar de a participa la grevă. Mai mult, salariații sunt sancționați disciplinar de către angajator pentru participare la grevă.

În opinia Avocatului Poporului, „normele contestate au o formulare de interdicție absolută și afectează însăși substanța dreptului la grevă. Interdicția legală a dreptului la grevă în toate sectoarele menționate mai sus, fără deosebire de funcție, nu poate fi considerată proporțională și necesară într-o societate democratică, ea contravine spiritului apărării și promovării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, afirmă Avocatul Poporului”.

Ombudsmanul mai notează în sesizarea la Curtea Constituțională că și Comitetul European pentru drepturile sociale, în Raportul și concluziile sale pentru anul 2014, a atenționat că legislația Republicii Moldova cu privire la interdicția de a participa la grevă a unor categorii de salariați contravine prevederilor art. 6 alin. (4) din Carta Socială Europeană Revizuită.

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională la acest subiect urmare a adresărilor petiționarilor, dar și a Confederației Naționale a Sindicatelor din Republica Moldova, care și-au exprimat indignarea în legătură cu limitarea excesivă instituită prin legislația în vigoare a dreptului de a participa la grevă a unor categorii de salariați.

Puteți vedea sesizarea AICI.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...