Putin cere să se pună capăt „intimidării” Coreii de Nord: Pledă pentru o soluție pașnică

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele rus Vladimir Putin a calificat luni drept „contraproductiv și periculos” tirul cu rachetă efectuat cu o zi în urmă de către regimul de la Phenian, dar în același timp a lansat un apel să se pună capăt” intimidării Coreii de Nord” și a pledat pentru o soluție pașnică, relatează AFP.

„Suntem categoric împotriva extinderii clubului nuclear, inclusiv în beneficiul Coreii de Nord. Suntem împotrivă și considerăm (tirul cu rachetă) drept contraproductiv, nociv și periculos”, a declarat Putin într-o conferință de presă la Beijing, unde participă la un summit internațional.

Dar „trebuie să se revină la dialog, la oprirea intimidării Coreii de Nord și la căutarea unei soluții pașnice la această problemă”, a insistat liderul rus.

Phenianul a lansat duminică o rachetă balistică, care a parcurs circa 700 de km înainte de a se prăbuși în Marea Japoniei, potrivit armatei sud-coreene. Regimul nord-coreean și-a exprimat satisfacția luni pentru reușita testării unui nou tip de rachetă, care pare să aibă o rază de acțiune fără precedent, afirmând că ea poate să transporte o „puternică încărcătură nucleară”.

În urma acestui tir, președinții Rusiei și Chinei, Vladimir Putin și, respectiv, Xi Jinping, și-au exprimat „preocuparea” față de „amplificarea tensiunilor”. La Moscova, Ministerul Apărării rus a subliniat că această rachetă, care a trecut la 500 de km de coastele Rusiei, nu a reprezentant „niciun pericol” pentru țară.

China își exprimase anterior opoziția față de „încălcările de către Coreea de Nord a rezoluțiilor Consiliului de Securitate” și a invitat toate părțile prezente la „reținere”.

La rândul lor, SUA și Japonia au cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, care ar putea avea loc marți.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...