Europarlamentarul Mureșan realizează un sondaj în privința acordării Republicii Moldova a celor 100 de milioane de euro din partea UE

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Uniunea Europeană este pusă intr-o situație delicată, căci trebuie să decidă dacă acordă sau nu asistența în valoare de 100 milioane de euro Republicii Moldova. Europarlamentarul Siegfried Mureșan a decis să întrebe chiar moldovenii, dacă e oportun sau inoportun ca UE să acorde acești bani.

„Vă rog să completați acest sondaj și să îl redistribuiți, pentru a îl putea completa cât mai mulți oameni.

Credeți că Uniunea Europeană ar trebui să acorde ajutor financiar Republicii Moldova solicitând în schimb reforme in justiție, combaterea corupției și combaterea spălării banului, ca măsuri necesare pentru ca banii să ajungă la oameni, sau să acorde banii necondiționat, indiferent de ceea ce se întâmplă în Moldova?

A. Cred că Uniunea Europeană ar trebui să acorde ajutor financiar Republicii Moldova solicitând în schimb reforme in justiție, combaterea corupției și combaterea spălării banului.

B. Uniunea Europeană ar trebui să acorde banii necondiționat, indiferent de ceea ce se întâmplă în Moldova.

A sau B?, este sondajului europarlamentarului.

Ajutorul financiar de 100 de milioane de euro pregătit de Uniunea Europeană pentru Chișinău este la un pas de a fi blocat. Bruxellesul așteaptă un anunț clar prin care guvernul și forțele responsabile să renunțe la schimbarea în forță a sistemului electoral și să facă reformele promise. Condițiile impuse de Bruxelles pentru acordarea pachetului de 100 de milioane de euro vizează combaterea corupției, a spălării banilor, independența justiției, dar și respectarea normelor democratice în privința schimbării sistemului electoral.

Uniunea Europeana dorește să ajute Republica Moldova cu 100 de milioane de euro în plus față de cele 746 de milioane de euro alocate deja pentru anii 2014 – 2020, însă acești bani trebuie să ajungă la cetățenii Republicii Moldova, iar pentru a fi transferați țara, trebuie să respectate o serie de condiționalități.

„Uniunea Europeană dorește să ajute Republică Moldova cu 100 de milioane de euro în plus față de cele 746 de milioane de euro alocate deja pentru anii 2014-2020. Vrem ca acești bani să ajungă la cetățenii Republicii Moldova cât mai repede. Pentru că banii să poată fi transferați Republicii Moldova, trebuie respectate o serie de condiționalități introduse de mine în Comisia pentru bugete a Parlamentului European, unde am fost responsabil pentru avizul privind acordarea celor 100 de milioane de euro. Aceste condiționalități se referă la independența justiției, la respectarea statului de drept, la combaterea corupției și a spălării banilor. Dacă vor fi înregistrate progrese concrete în aceste domenii, va putea fi făcut transferul fiecărei tranșe”, a declarat, pentru HotNews.ro, purtător de cuvânt al Partidului Popular European și negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul Uniunii Europene din anul 2018, Siegfried Mureșan.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...