Emmanuel Macron va nominaliza un premier înainte de a pleca la Berlin: Cine este favoritul noului președinte

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

A doua zi după învestitură, noul președinte francez Emmanuel Macron intenționează să-și numească luni primul ministru, înainte de a pleca la Berlin, semn al priorității pe care o acordă axei franco-germane și relansării europene.

Edouard Philippe, 46 de ani, un deputat din partea partidului conservator Republicanii, este văzut drept principalul favorit pentru postul de premier. Nominalizarea sa ar putea fi privită drept un efort al lui Macron, fost membru al Partidului Socialist, de a construi o majoritate în Parlamentul de la Paris prin atragerea politicienilor de dreapta.

În discursul său de învestitură, noul șef al statului a acordat un loc important problemei europene:„Europa de care noi avem nevoie va fi refondată și relansată, căci ea ne protejează”, a spus el.

Prima sa deplasare în străinătate va fi consacrată luni unei întrevederi la Berlin cu cancelarul Angela Merkel, a cărei poziție a fost întărită de o victorie electorală de răsunet duminică, înainte de alegerile legislative germane din septembrie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...