Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cele două anunțuri ale primarului…

Cele două anunțuri ale primarului de Chișinău și explicația creșterii tarifului la apă potabilă

photos.casata.md

Chișinăuienii ar putea plăti cu doi lei și 56 de bani mai mult pentru un metru cub de apă potabilă. Acest lucru s-ar putea întâmpla doar dacă Agenția Națională pentru Reglementare în Eenrgetică va aproba solicitarea de ajustare a tarifului înaintată de Întreprinderea Minicipală S.A. „Apă-Canal” Chișinău. Ultima invocă faptul că tarifele nu au fost revizuite încă din 2009, iar majorarea costului la energia electrică generează pierderi întreprinderii. După ședința din 15 mai a Consiliului Municipal Chișinău (CMC), edilul capitalei a declarat că are două noutăți pentru locuitorii orașului, cea proastă connstă în faptul că implementarea oricărui poiect de modernizare presupune modificări de tarife, iar cea bună – că mun. Chișinău va fi dotat cu o rețea modernizată de apă și canalizare. 

„Din momentul lansării proiectului cu privire la reabilitarea regiei de apă, prin anii 2011-2012, a fost anunțat un calendar de lucrări, dar și un calendar  al modificării tarifelor. De aceea, noi avem două vești pentru locuitorii Chișinăului: una proastă și una bună. Vestea mai puțin bună este că implementarea unui proiect de modernizare a regiei de apă și canalizare presupune modificări de tarife. Vestea bună este că mun. Chișinău și regiunea Centru va fi asigurată cu apă potabilă și, respectiv, o rețea modernizată de apă și canalizare, de la stația de pompare până la stația de epurare pentru următorii 50-100 de ani”, a declarat Chirtoacă.

Potrivit edilului, chiar dacă va  fi revizuit tariful pentru apa potabilă, așa cum a solicitat Î.M. S.A. „Apă-Canal” Chișinău,  oricum va rămâne cea mai ieftină apă din R. Moldova, iar acest lucru ar demonstra faptul că întreprinderea este mai eficientă decât alte structuri din țară.

La rândul său, șefa „Apă-Canal” Chișinău, Veronica Herța a declarat că ultimele modificări de tarife au avut loc în 2009, iar o pondere semnificativă la stabilirea unui nou preț constituie  creșterea, în această perioadă, cu cel puțin 56% a tarifelor la energia electrică, de la un leu și zece bani la un leu și 72 de bani.

Veronica Herța a explicat că cheltuielile respective reprezintă 35 la sută din partea de venituri a întreprinderii municipale.

„Pe parcursul a ultimilor doi ani opinia publică a auzit în permanență o problemă referitor la prezentarea datelor către ANRE, ori, conform actelor normative actuale, ANRE este cel care aprobă tarifele. Respectiv, în ianuarie 2017 a fost aprobat nivelul pierderilor de apă pentru regia „Apă-Canal”. Pierderile constituie 18,7 mil. metri cubi pentru 2017. În feburarie au fost Aprobate cheltuielile de bază. Acum vine cererea pentru ajustarea tarifelor”, a explicat Veronica Herța.

Potrivit acesteia, tariful mediu  actual pentru apă potabilă constituie 12,15 lei. Consumatorii casnici din Chișinău achită 9,19 lei, iar agenții economici – 22,96 lei.

Conform estimărilor regiei „Apă-Canal”, tariful mediu planificat pentru 2017, care se propune spre aprobare de către ANRE, constituie 14,71 lei. Ceea ce înseamnă o creștere valorică de doi lei și 56 de bani. Respectiv, tariful pentru consumatorii casnici ar putea crește la 11 lei și 75 de bani, iar pentru agenții economici la 25,52 lei.

Șefa de la „Apă-Canal” susține că întreprinderea a făcut o analiză care denotă că o familie medie consumă luna, 7,3 metri cubi de apă, iar creșterea tarifelor ar însemna că aceasta va plăti cu 18, 8 lei mai mult pe lună sau cu 225 de lei mai mult anual.

Veronica Herța a declarat că este nevoie ca toți locuitorii șă-și asume aceste costuri pentru în următorul timp să fie schimbate 200 de km de rețea și 7 km de canalizare, dar și implementată o nouă tehnologie care ar permite informarea în timp real a întreprinderii despre scurgerile care au loc.