Top zece țări din Europa cu condiții favorabile pentru nașterea copiilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Țările care oferă cele mai bune condiții pentru familiile care aduc pe lume copii sunt țările nordice, cu cel mai înalt grad de dezvoltare economică, însă surprize oferă și Serbia sau Ungaria. Într-un clasament întocmit anul trecut în august, de Business Insider, România, care schimbase legislația în martie, nu este menționată în top 10 al condițiilor favorabile aducerii pe lume a copiilor, însă locul ei este unul destul de sus, având în vedere întinderea concediului și valoarea indemnizației comparativ cu cele mai bune condiții asigurate în Europa.

Iată mai jos care sunt cele mai bune 10 țări care oferă condiții ideale de creștere a copilului în primii ani de viață:

Finlanda

Mamele din Finlanda pot începe concediul de maternitate cu șapte săptămâni înainte de data estimată a nașterii.

După aceea, Guvernul acoperă 16 săptămâni suplimentare de concediu plătit printr-o subvenție de maternitate, indiferent dacă mama este student, șomer sau desfășoară o activitate independentă. De asemenea, țara oferă opt săptămâni de concediu de paternitate plătit.

După ce copilul ajunge la trei ani, părinții pot lua, de asemenea, concediu de îngrijire parțială, în care împart timpul între casă și muncă. Aceasta poate dura până când copilul începe clasa a doua.

Danemarca

Proaspetele mame din Danemarca au în total 18 săptămâni de concediu maternal (1 an jumătate): patru săptămâni înainte și 14 după, toate plătite. Pe perioada celor 14 săptămâni, tatăl poate, de asemenea, să aibă două săptămâni libere consecutive.

Din acel moment, părinții pot împărți 32 de săptămâni suplimentare de concediu, dacă consideră necesar. Ei pot prelungi concediul pentru încă 14 săptămâni dacă copilul sau părintele se îmbolnăvesc. Prin lege, guvernul acoperă 52 de săptămâni de salarizare, deși nu întotdeauna la salariul integral.

Suedia

Părinții noi din Suedia au dreptul la un concediu de 480 de zile la 80% din salariul lor normal. Asta după cele 18 săptămâni rezervate doar pentru mame, după care părinții pot să-și împartă timpul după cum vor.

Suedia este unică în faptul că tații iau și 90 de zile de paternitate plătite. Ideea este de a promova legătura dintre tată şi copil într-o perioadă în care mamele primesc cea mai mare atenție.

Islanda

Părinții islandezi își pot împărți cele nouă luni de concediu postnatal.

Mamele primesc trei luni, taţi primesc de asemenea trei luni, iar apoi depinde de cuplu să decidă cum vor împărţi celelalte trei luni. Niciunul dintre părinţi nu poate transfera bucata lor de trei luni, deoarece guvernul doreşte să se asigure că ambii părinţi pot lucra, iar copiii îşi petrec timpul cu amândoi.

Fiecare părinte primeşte 80% din salariu în timpul concediului.

Belgia

Mamele din Belgia pot lua până la 15 săptămâni pentru concediul de maternitate – în primele 30 de zile de la naşterea copilului se plătesc 80% din salariu, iar pentru restul timpului 75%. Taţii au 10 zile, dintre care trei sunt 100% plătite. Restul de şapte sunt plătite la 82% din salariu dacă le folosesc în primele patru luni ale copilului.

Dacă doresc, mamele pot lua opt luni de concediu part-time în loc de cele 15 săptămâni întregi.

Serbia

Mamele pot lua 20 de săptămâni de concediu plătit integral după naştere.

După aceasta, ele primesc un an complet de concediu, dar indemnizaţiile se diminuează în timp. Ele primesc 100% salariu pentru primele 26 de săptămâni, 60% pentru săptămânile 27-39 şi 30% pentru săptămânile 40-52.

Taţii primesc o săptămână de concediu complet plătit.

Norvegia

Sistemul Norvegiei este flexibil şi generos. Mamele pot avea 35 de săptămâni plătite sau 45 de săptămâni la 80%, iar taţii pot lua între zero şi 10 săptămâni, în funcţie de venitul soţiilor lor.

Împreună, părinţii pot primi încă 46 de săptămâni de indemnizaţie integrală sau 56 de săptămâni la 80% din veniturile lor.

Ungaria

Mamele primesc 24 de săptămâni de concediu plătit la 70% din salariul lor, care poate începe cu până la patru săptămâni înainte de data preconizată a livrării. Părinţii primesc integral o săptămână. 

După 24 de săptămâni de concediu de maternitate, părinţii pot lua încă 156 de săptămâni, împărţite între ei. Luna de şedere este plătită la 70% din salariu pentru 104 săptămâni, iar o rată fixă acoperă restul.

Estonia

Mamele din Estonia primesc 140 de zile de sarcină pe deplin plătită şi concediu de maternitate, care poate începe cu 30-70 de zile înainte de data preconizată de livrare.

Similar ţărilor nordice, taţii din Estonia primesc două săptămâni de plată pentru a promova o legătură suplimentară cu copilul lor. De asemenea, aceştia pot alege să ia o parte din timpul liber pe perioada ultimelor două luni înainte de data de livrare prevăzută.

După ce se termină concediul de maternitate, părinţii primesc încă 435 de zile libere pentru a împărţi, cu o compensaţie calculată la media celor două câştiguri.

Lituania

Ţările nordice acordă o atenţie sporită politicilor generoase de concediu, dar Lituania le bate pe toate.

Noile mame primesc 18 săptămâni de concediu complet plătit, noii taţi au patru săptămâni şi împreună părinţii primesc încă 156 de săptămâni pentru a le împărţi.

Pentru părţile partajate, părinţii pot decide să plătească 100% în primele 52 de săptămâni (până când copilul împlineşte 1 an) sau 70% în primele 104 săptămâni (până când copilul are vârsta de 2 ani). Restul săptămânilor nu sunt plătite.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...