Cum poate fi prevenit cancerul şi care sunt cele mai întâlnite mituri despre boală

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Tot mai multe persoane se confruntă cu cancere agresive, de plămâni, sân, stomac, colon sau col uterin. Unul dintre motive este amânarea vizitei la medic. Astfel că mulţi pacienţi ajung târziu la specialist, iar şansele de reuşită a tratamentelor scad foarte mult.

„Cancerul este o boală destul de imprevizibilă. Ceea ce ştim cu siguranţă este că un diagnostic timpuriu creşte şansa la viaţă: în cazul tumorilor la sân, de exemplu, avem o rată de supravieţuire de 90% dacă le depistăm devreme, în cazul cancerului de prostată, peste 99%, iar în cancerul de plămân, 70%”, spune medicul oncolog turc Ozlem Er care diagnostichează şi tratează mulţi pacienţi din România care ajung la spitalul Acibadem Maslak.

Creşterea speranţei de viaţă a dus şi la un număr mai mare de afecţiuni maligne, odată cu înaintarea în vârstă. Însă şi stilul de viaţă are un cuvânt de spus în declanşarea cancerelor.

„Genele sunt responsabile pentru 50% dintre diagnostice, în timp ce factorii de mediu sunt vinovaţi pentru cealaltă jumătate. Aşa că un stil de viaţă sănătos scade riscul apariţiei cancerului cu 50%. Cum putem face asta? Prin interzicerea fumatului şi scăderea numărului de fumători, în primul rând. Apoi, consumul de alcool trebuie redus. Exerciţiile fizice de 3-4 ori pe săptămână, plimbările lungi de peste 30 de minute şi o dietă echilibrată cu fructe şi legume ne apără de cancerele asociate cu stilul de viaţă şi alimentaţia. Bineînţeles, nu trebuie să neglijăm nici protecţia solară”, recomandă oncologul Ozlem Er, conform descopera.ro.

Extrem de atenţi trebuie să fie cei care au rude apropiate diagnosticate cu cancer. Un check anual complet, făcut într-o clinică de prestigiu, poate pune în evidenţă un cancer în stadiu incipient.

„Cancerul de sân şi cel testicular răspund cel mai bine la acest tratament, chiar dacă diagnosticul este unul târziu. Chiar şi în cazul cancerului pancreatic, care este unul dintre cele mai dificile, avem posibilitatea de a trata pacienţii. Există întotdeauna ceva ce putem face după un diagnostic de cancer. Desigur, nu putem garanta succesul, dar putem mări durata de viaţă şi calitatea ei”, spune dr. Ozlem Er.

Medicii oncologi atrag atenţia şi asupra miturilor care se vehiculează în privinţa alimentaţiei pacienţilor cu cancer.

„Bolnavii de cancer au nevoie de proteine din peşte, pui, carne roşie. Dar auzim des pacienţi care ne spun că ei nu mănâncă deloc carne, pentru că astfel hrănesc celula canceroasă. Trebuie să ştie că pot mânca orice, dacă nu există restricţii alimentare impuse de alte afecţiuni precum diabetul sau bolile cardiovasculare. Bineînţeles, că dieta trebuie să conţină şi vegetale, 5 porţii de fructe şi legume pe zi fiind optim”, recomandă specialistul.

Sportul, dieta sănătoasă, protecţia solară şi hidratarea cu 2 litri de apă pe zi sunt vitale pentru supravieţuirea pe termen lung a pacienţilor cu cancer. De asemenea, sunt importante în primii 2 ani după diagnostic, controalele periodice la fiecare 3 luni. Între 3 şi 5 ani de la tratarea cancerului, controlele se fac la 6 luni. Iar după 5 ani, controlul este anual, pentru că riscul de recidivă există, chiar dacă este mic.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...