Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cine este Oleg Rotari, candidatul…

Cine este Oleg Rotari, candidatul pentru funcția de agent guvernamental la CtEDO

Concursul pentru funcția de agent guvernamental al R. Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) va continua cu un singur participant. Ieri, 12 mai 2017, Ministerul Justiției a încheiat preselecția dosarelor depuse la funcția vacantă de Agent guvernamental și, din cele două persoane înscrise în concurs, doar una a fost admisă pentru participare, cea a lui Oleg Rotari, în prezent jurist secund la Grefa Curţii Europene a Drepturilor Omului.

În cadrul ședinței de ieri, Comisia a admis pentru participare la concurs doar candidatura lui Oleg Rotari, celălalt dosar fiind respins pentru că nu ar fi întrunit cerințele regulamentului (lipsă de experiență suficientă). Pentru a fi promovat în funcție, candidatul admis trebuie să treacă proba scrisă și interviul. Ulterior, ministrul Justiției propune Prim-ministrului candidatura selectată pentru desemnare.

Oleg Rotari, se spune în comunicatul Ministerului Justiției, este „jurist cu experiență de peste 7 ani în domeniu”. În mai 2012, în urma unei hotărâri de guvern, Oleg Rotari a fost unul din cei trei delegați în calitate de jurişti secunzi la Grefa Curţii Europene a Drepturilor Omului. Conform acelei hotărâri de guvern, cuantumul lunar pentru remunerarea muncii juriştilor delegaţi la Grefa Curţii Europene a Drepturilor Omului constituia 2400 de euro, plata pentru asigurare medicală era stabilită la 200 de euro, iar pentru asigurarea cu locuinţă de serviciu a fost stabilit un plafon maxim de 1100 de euro.

În mai 2016 Guvernul a hotărât prelungirea mandatului lui Oleg Rotari în funcția de jurist secund la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, stabilind aceleași cheltuieli lunare de 3700 de euro pentru salariu, asigurare medicală și chirie.

Comisia care l-a desemnat ieri, 12 mai, drept candidat la funcția de agent guvernamental pe Oleg Rotari este formată din 7 membri: Vladimir Cebotari, ministrul Justiției, Eduard Serbenco, viceministrul Justiției, Cristina Melnic, șefa direcției generale legislație, Ruxanda Revencu, șef-adjunct al direcției generale Agent Guvernamental, Aliona Medvețcaia, reprezentanta Cancelariei de Stat, Violeta Cojocaru, membra Consiliului Superior al Magistraturii, Vitalie Nagacevschi, avocat, președintele asociației obștești „Juriștii pentru drepturile omului”.

Funcția de Agent guvernamental a fost deținută, în perioada martie 2016 – aprilie 2017, de Marin Gurin, fratele fostului procuror general Corneliu Gurin. În octombrie 2016, acesta a fost detașat, prin hotărâre de Guvern, într-o misiune de asistență în Mali. În acest timp, atribuțiile de serviciu le-a exercitat Ruxanda Revencu, șef-adjunct al direcției generale Agent Guvernamental din cadrul Ministerului Justiției.

Agentul guvernamental reprezintă Republica Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO). Totodată, are responsabilități privind asigurarea executării hotărârilor acesteia în cauzele îndreptate împotriva R. Moldova, solicită interpretarea, revizuirea sau rectificarea hotărârilor CtEDO, întreprinde măsuri pentru prevenirea încălcărilor Convenției Europene.

ERATĂ: În știrea iniațială menționam că sursele ZdG ne-au comunicat că Oleg Rotari este finul de cununie a lui Mihai Poalelungi, președintele Curții Supreme de Justiție și fost judecător din partea R. Moldova la CtEDO. Acest lucru însă a fost dezmințit ulterior de către Mihai Poalelungi.