Cine concurează pentru funcția de Agent guvernamental

Ministerul Justiției a încheiat preselecția dosarelor depuse la funcția vacantă de Agent guvernamental. Din cele două persoane înscrise în concurs, doar una a fost admisă pentru participare.

Astăzi, în cadrul unei ședințe, comisia a admis pentru participare la concurs candidatura lui Oleg Rotari, jurist cu experiență de peste 7 ani în domeniu.

Celălalt dosar a fost respins pentru că nu întrunește cerințele regulamentului (lipsă de experiență suficientă). Pentru a promova concursul, candidatul trebuie să treacă proba scrisă și interviul. Ulterior, ministrul Justiției, propune Prim-ministrului, candidatura selectată pentru desemnare.

Comisia este formată din 7 membri: Vladimir Cebotari, ministrul Justiției, Eduard Serbenco, viceministrul Justiției, Cristina Melnic, șefa direcției generale legislație, Ruxanda Revencu, șef-adjunct al direcției generale Agent Guvernamental, Aliona Medvețcaia, reprezentanta Cancelariei de Stat, Violeta Cojocaru, membra Consiliului Superior al Magistraturii, Vitalie Nagacevschi, avocat, președintele asociației obștești „Juriștii pentru drepturile omului”.

Funcția de Agent guvernamental a fost deținută anterior de Marin Gurin, în perioada martie 2016 – aprilie 2017. În octombrie 2016, el a fost detașat, prin hotărâre de Guvern, într-o misiune de asistență în Mali. În acest timp, atribuțiile de serviciu le-a exercitat Ruxanda Revencu, șef-adjunct al direcției generale Agent Guvernamental din cadrul Ministerului Justiției.

Agentul guvernamental reprezintă Republica Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO). Totodată, are responsabilități privind asigurarea executării hotărârilor acesteia în cauzele îndreptate împotriva statului nostru, solicită interpretarea, revizuirea sau rectificarea hotărârilor CtEDO, întreprinde măsuri pentru prevenirea încălcărilor Convenției Europene.

Amintim că, pe 20 aprilie 2017, Ministerul Justiției a anunțat concursul pentru funcția vacantă de Agent guvernamental, iar termenul limită a depunerii dosarului de participare a expirat pe 10 mai curent.

 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.