(foto) Cine sunt elevii care fac parte din juriul „Un LIKE pentru documentar” din cadrul CRONOGRAF 2017

unlikcollage

„Un LIKE pentru DOCUMENTAR” este secţiunea destinată adolescenţilor veşnic în căutare de orizonturi şi lumi noi, dornici să-și cunoască semenii din cele patru colțuri ale lumii și să se lase inspirați de viața lor.

„Un LIKE pentru DOCUMENTAR” este o secţiune competitivă, cu un juriu format din 5 adolescenți pasionați de film, elevi de la diferite licee din Moldova, care va desemna premiul pentru cel mai bun film din această secțiune.

Această inițiativă, lansata în 2013, la ediţia a XI-a a festivalului, are drept scop atragerea tinerii generații în sala de cinema și cultivarea gustului tinerilor pentru filmul documentar.

Accesul la „Un LIKE pentru DOCUMENTAR” este gratuit. Proiecțiile vor avea loc pe 25, ora 15:00, și pe 30 mai, ora 15:00 la Centrul Cultural „Odeon”.

Detalii în evenimentul de pe Facebook.

Ana-Maria Dumbrăveanu (Spiru Haret)

unlike4

„Documentarul este acea „scriere în imagini” obiectivă, lipsită de artificial și efecte speciale în tentativa impresionării spectatorului. Aici subiectul este prezentat în formă brută de către obiectiv, iar privitorul devine martorul unei realități apropiate lui. Din acest motiv consider filmul documentar un mijloc esențial de informare într-un secol în care producem mai mult decât consumăm și propaganda reprezintă noul adevăr al societății”

Adrian David (Mihai Eminescu)

unlike1

„Nu am posibilitatea să călătoresc mult, să descopăr alte realități cu proprii ochi, iar aici intervine filmul documentar, al cărui regizor, este nimeni altul decât viața.

Filmul documentar este ca un mugure închis între stereotipurile societății, dar care se deschide odată cu raza de încredere și dorința publicului. Când se sting luminile ficțiunii, rămâne doar goala realitate, care nu știe să joace, în rolul principal, în fața camerei. Asta mă face să revin întotdeauna,  cu mare sete la filmul documentar”

Adrian Ojog (Orizont)

unlike2

„Cred într-un viitor în care filmul devine instrument principal al educației, alături de carte—atât în spațiul academic, cât și în educarea și informarea societații. Cea din urmă va fi realizată, în mare parte, anume cu ajutorul filmului documentar. Sunt convins că se apropie ziua în care vizionarea unui film documentar fa vi echivalată cu lecturarea unei cărți de specialitate. Pentru a ajunge la documentare într-atât de calitative și educative, trebuie educată de pe acum viitoare generație de cineaști, care, la rândul lor, vor avea responsabilitatea de a educa publicul larg”

Magdalena Pojoga (Mircea Eliade)

unlike5

„Filmul documentar deschide noi orizonturi, distruge stereotipuri și creează noi universuri. E un mod de evadare din cotidian, creând o armonie între cunoaștere și emoții, între suflet și rațiune. Pentru mine, filmul documentar este o modalitate de a îmbina utilul cu plăcutul, de a prezenta viata în toată splendoarea ei. Prin artă ne dăm seama de adevărată noastră valoare și doar arta ne face mai puternici”

Adriana Nicula (LAȘM)

unlike3

„Un element important care mă definește este pasiunea pentru poezie ca modalitate de expresie a spiritului uman. Activitatea mea în cadrul cenaclului din liceul AȘM este reprezentativă în acest sens.  Cât despre filmul documentar, consider că acesta nu este altceva decât  conexiunea dintre societate, artă și literatură”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente