Ion Sturza: Partidul Democrat ar fi încercat să corupă și europenii. „Vor fugi de Republica Moldova ca dracul de tămâie”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Aprobarea finală a ajutorului macro-financiar european pentru Republica Moldova, de 100 de milioane de euro, a fost amânată. Decizia finală urma să fie luată pe 18 mai, dar Parlamentul European a decis să ia o pauză de cel puțin o lună. Astfel, autoritățile de la Chișinău prin reforma lor controversată de schimbare a sistemului electoral riscă să piardă asistența europeană.

„Pentru mine este o enigmă ce e mai mult: aroganţă, disperare sau prostie la Chişinău, cu această reformă a sistemului electoral? Poate e şi disperare. Să ajungi sub 3% în opţiunile de vot ale cetăţenilor este o „performanţă”. Nici liderii Partidului Democrat, cu toată perseverenţa și cu bugete enorme pentru PR, nu prea au excelat în opţiunile cetăţenilor Republicii Moldova. Toate aceste lucruri, cred, au stârnit disperarea PD, care a dus la un şir lung şi destul de bizar de greşeli”, a spus fostul premier Ion Sturza în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Omul de afaceri declară că Partidul Democrat ar fi încercat să corupă nu doar pe plan intern, ci și extern schimbarea sistemului electoral. „Impunerea unor decizii pe plan intern a trecut fără mari opoziţii din partea societăţii, din partea partidelor. Se părea că acest lucru se poate face şi pe plan extern. Numai că, atunci când îl faci într-o formă atât de străvezie, cusută cu aţă, când apar suspiciuni, menționez cuvântul cheie: încercare de corupere de către autorităţile de la Chişinău, atunci e clar că vor fugi de Republica Moldova sau de aceste decizii ca dracul de tămâie”, mai specifică Ion Sturza.

Fostul premier dezvăluie faptul că Partidul Democrat, aşa cum a antamat în Statele Unite ale Americii compania Podesta Group, cu un buget foarte generos, care depăşeşte cu mult un milion de dolari, a antamat şi o companie de lobby-şti sau de lobby pentru a lucra în Comisia Europeană, la Parlamentul European.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...