"Acordul din Vinerea Mare sau Acordul de la Belfast a fost formulat plecând de la principiul că cele două ţări (Marea Britanie şi Irlanda) făceau parte din UE", a declarat Blair în faţa parlamentarilor PPE reuniţi la Newtownmountkennedy, în comitatul Wiclow, la sud de Dublin.

"O parte din acest acord necesită, prin urmare, amendamente din cauza Brexit-ului", a adăugat Blair, care în calitate de premier la acea epocă a participat la negocierile pe marginea acestui text ce a pus capăt celor trei decenii de violenţe sângeroase între susţinătorii menţinerii Irlandei de Nord sub tutela britanică şi militanţii unirii cu Republica Irlanda.

Potrivit fostului premier britanic, acest lucru va fi posibil cu "un minim de dificultăţi" dacă va exista bunăvoinţă din partea ambelor tabere.

Fostul premier a adăugat că este important ca UE şi Londra să ajungă la un consens pentru a evita restabilirea unei frontiere "dure" între Irlanda şi Marea Britanie, însă "perturbări sunt inevitabile şi au loc deja".

"Dacă Marea Britanie şi Republica Irlanda se pun de acord cu privire la modul de a avansa asupra frontierei, atunci vom avea şanse mai bune să limităm pagubele. Este în interesul nostru al tuturor, inclusiv al partenerilor noştri europeni", a adăugat el.

Cu toate acestea, liderul PPE, germanul Manfred Weber, a declarat că, în pofida retoricii Londrei, "aceasta nu poate fi o situaţie în care ambele părţi să câştige". "Din punctul nostru de vedere, nu vedem posibilitatea unei situaţii câştigătoare pentru ambele părţi, vor exista pagube. Nu-mi place să spun asta, însă acesta este adevărul", a declarat Weber.

"Am încercat să adoptăm o atitudine constructivă, însă în final este o eroare, o eroare de a ieşi din UE şi tocmai acest lucru îl vor descoperi britanicii în următorii ani", a conchis liderul PPE.