(INFOGRAFIC) Bolile care cauzează cele mai multe decese în Republica Moldova: Care raioane sunt mai afectate

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Numărul decedaţilor în anul 2016 a fost de 38.490 persoane, cu 1.416 persoane (3,6%) mai puţin comparativ cu anul precedent, rata mortalităţii generale constituind 10,8 decedaţi la o mie de locuitori.

Conform datelor Centrului Naţional de Management în Sănătate al Ministerului Sănătăţii, structura mortalităţii pe clase ale cauzelor de deces practic nu s-a schimbat: cele mai multe decese (57%) au drept cauză bolile aparatului circulator, urmate de tumori (16,2%), bolile aparatului digestiv (9,6%), accidentele, intoxicaţiile şi traumele (7%), bolile aparatului respirator (4,4%) şi alte cauze (5,8%).

Mortalitatea masculină, specificată pe cauze de deces, diferă de cea feminină. „Supramortalitatea masculină” a fost de 2,4 ori mai mare în cazul bolilor infecţioase şi parazitare; de 3,6 ori – în cazul accidentelor, intoxicaţiilor şi traumelor; de 2,3 ori – bolilor aparatului respirator şi de 1,4 ori – tumorilor. „Supramortalitatea feminină” s-a înregistrat numai în cazul bolilor aparatului circulator de 1,2 ori.

infografic0

În anul 2016, cele mai scăzute rate ale mortalităţii generale sau fost înregistrate în mun. Chişinău, mun. Bălţi, în raioanele: Ialoveni, Cahul şi UTA Găgăuzia, Dubasari, Anenii Noi, Străşeni, Sângerei, Cantemir ș.a.

Mortalitatea generală pe cauze de deces diferă semnificativ şi în profil teritorial. Decesele cauzate de boli ale aparatului circulator au fost mai pronunţate în partea de nord a Republicii Moldova, în partea de centru cel mai mare număr de decese cauzate de aparatul circulator; de boli ale aparatului digestiv cele mai multe cazuri au fost înregistrate în zona centrală a ţării.

Cel mai înalt nivel al mortalităţii provocat de cauzele externe s-a înregistrat în raioanele: Cimişlia, Leova, Ungheni, Teleneşti, Hânceşti, ș.a.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...