Participarea minorilor la reuniuni, în vizorul avocatului copilului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Copiii au dreptul să participe la reuniuni dacă acestea sunt pașnice, dacă participarea la aceste evenimente nu prezintă pericol pentru viață și sănătatea copiilor și dacă nu se aduce atingere demnității acestora. În mod obligatoriu copiii trebuie să fie însoțiți de către părinți/reprezentați legali sau de către adulți, la discreția acestora. De această părere este avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu.

Maia Bănărescu îndeamnă părinţii/reprezentanţii legali și autoritățile publice să respecte obligaţia de a nu folosi copilul în scopul de a obţine avantaje personale sau de a influenţa deciziile autorităţilor publice.

Avocatul copilului recomandă Guvernului să completeze Legea privind întrunirile, Codul Contravențional şi Codul Penal cu prevederi concrete care ar încrimina organizatorii întrunirilor pentru atragerea la manifestaţii cu caracter politic a minorilor sub 18 ani (reieşind din gravitatea faptei şi a consecinţelor asupra copilului). Avocatul mai propune modificarea legislației pentru impunerea obligativității ca organizatorii de evenimente în masă, în special când este vorba de partide sau de organizații politice, să demonstreze faptul ca minorii prezenți la acțiunile publice au venit la acestea benevol și nesiliți de nimeni, conform IPN.

Participarea copiilor la diverse reuniuni publice a fost un subiect aflat în atenția avocatului poporului pentru protecția drepturilor copiilor, Maia Bănărescu în anul 2016. Problema în cauză a fost examinată prin prisma standardelor internaționale privind respectarea drepturilor copilului la libera exprimare a opiniilor, la libera asociere și de participare la manifestații pașnice.

Convenția ONU cu privire la drepturile copilului prevede în că statele părţi trebuie să recunoască drepturile copilului la libertatea de asociere şi la libertatea de întrunire paşnică, iar exercitarea acestor drepturi nu poate fi îngrădita decât de restricțiile prevăzute în mod expres de lege și care sunt necesare într-o societate democratică, în interesul securității naționale, al siguranței sau ordinii publice ori pentru a proteja sănătatea publica sau bunele moravuri, drepturile si libertățile altora.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...