Veste rea pentru moldovenii din Irlanda: Brexitul pune în pericol pacea dintre Marea Britanie și Irlanda

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul premier britanic Tony Blair a afirmat vineri, în timpul unui discurs susținut în fața Partidului Popular European (PPE, dreapta) reunit în Irlanda, că Acordul de pace din 1998 privind Irlanda de Nord va trebui modificat ca urmare a Brexit-ului, informează AFP.

„Acordul din Vinerea Mare sau Acordul de la Belfast a fost formulat plecând de la principiul că cele două țări (Marea Britanie și Irlanda) făceau parte din UE”, a declarat Blair în fața parlamentarilor PPE.

„O parte din acest acord necesită, prin urmare, amendamente din cauza Brexit-ului”, a adăugat Blair, care în calitate de premier la acea epocă a participat la negocierile pe marginea acestui text ce a pus capăt celor trei decenii de violențe sângeroase între susținătorii menținerii Irlandei de Nord sub tutela britanică și militanții unirii cu Republica Irlanda.

Fostul premier a adăugat că este important ca UE și Londra să ajungă la un consens pentru a evita restabilirea unei frontiere „dure” între Irlanda și Marea Britanie, însă „perturbări sunt inevitabile și au loc deja”.

„Dacă Marea Britanie și Republica Irlanda se pun de acord cu privire la modul de a avansa asupra frontierei, atunci vom avea șanse mai bune să limităm pagubele. Este în interesul nostru al tuturor, inclusiv al partenerilor noștri europeni”, a adăugat el.

Cu toate acestea, liderul PPE, germanul Manfred Weber, a declarat că, în pofida retoricii Londrei, aceasta nu poate fi o situație în care ambele părți să câștige. „Din punctul nostru de vedere, nu vedem posibilitatea unei situații câștigătoare pentru ambele părți, vor exista pagube. Nu-mi place să spun asta, însă acesta este adevărul”, a declarat Weber.

„Am încercat să adoptăm o atitudine constructivă, însă în final este o eroare, o eroare de a ieși din UE și tocmai acest lucru îl vor descoperi britanicii în următorii ani”, a conchis liderul PPE.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...