57 de foşti angajaţi ai Bursei din Istanbul au fost reţinuţi, fiind suspectaţi de legături cu Gulen

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Poliţia turcă a reţinut, vineri, 57 de persoane care au lucrat la Bursa de Valori din Istanbul, acestea fiind suspectate de legături cu clericul musulman Fethullah Gulen, care este acuzat de Ankara că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat din 2016, notează site-ul France24.

Cei 57 de foşti angajaţi ai Bursei au fost reţinuţi în şase provincii diferite, în baza a peste 100 de mandate de arestare. Suspecţii au fost înlăturaţi de la Bursa din Istanbul după puciul eşuat din 15 iulie 2016.

Potrivit procurorilor turci, persoanele în cauză ar fi folosit ByLock, o aplicaţie criptată de mesagerie care a fost preponderent folosită de către membrii mişcării clericului Fethullah Gulen, rezident în Statele Unite.

Foştii angajaţi ai Bursei mai sunt acuzaţi de efectuarea unor tranzacţii în numele Asya Bank, o bancă afiliată în trecut lui Fethullah Gulen.

Săptămâna trecută, Consiliul suprem al judecătorilor şi procurorilor din Turcia a demis din funcţie 107 judecători şi procurori, suspectaţi de legături cu clericul musulman Fethullah Gulen.

În acest an, peste 3.900 de funcţionari din administraţia Turciei au fost concediaţi: agenţi de pază, grefieri, cadre universitare, angajaţi ai direcţiei afacerilor religioase şi 1.200 de membri ai forţelor armate, inclusiv aproape 600 de ofiţeri.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat stare de urgenţă după tentativa eşuată de lovitură de stat din 15 iulie 2016. Erdogan a anunţat că Fethullah Gulen este responsabil pentru această iniţiativă, dar clericul musulman a negat implicarea.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...