Actualitate

Centrul de Dializă a desemnat cele mai bune asistente medicale

Directorul medical al Centrului de Dializă, Petru Cepoida, a declarat în cadrul evenimentului că asistenta medicală este extrem de importantă în acordarea serviciului de dializă. Dacă la început de activitate erau doar cinci asistente, numărul lor a ajuns la 26, iar încă patru persoane fac stagiu profesional. Potrivit lui Petru Cepoida, acest lucru a permis dublarea numărului de pacienți.

Chestionarele pe care le completează pacienții instituției sunt anonime și conțin mai multe compartimente: autoevaluarea sănătății, servicii (medicale, non-medicale și atitudinea personalului) și sugestii referitor la personalul medical preferat (categoriile: medici, asistente medicale, registratoare). În funcție de rezultatele chestionarelor, personalul primește stimulente financiare. Totodată, în baza răspunsurilor pacienților a fost lărgit și spectrul de medicamente, a fost majorat volumul serviciilor prestate de psihologul centrului. La fel, a fost elaborat ghidul pacientului, cu particularitățile procedeului de dializă și specificul dietei recomandate.

Svetlana Chițanu, brand manager, a prezentat cutia de sugestii, în care sunt colectate chestionarele, menționând că este un instrument eficient de racordare a asistenței medicale la necesitățile pacienților. Uneori în cutie sunt găsite și scrisori de mulțumire de la pacienți, fapt care motivează extrem de mult personalul medical.

Ala Ursachi, asistentă-șefă, a menționat că, dacă Centrul de Dializă ar fi o ființă umană, atunci asistentele medicale ar fi „mâinile și inima”. Asistenta este cea mai apropiată persoană de pacient. Pe lângă ajutorul medical, îl susține și moral.

Una dintre cele trei premiante, Maria Gherciu, lucrează în calitate de asistentă de 35 de ani. Femeia spune că nu este ușor să te confrunți zi de zi cu durerea pacientului, iar pentru a face față greutăților trebuie să-și iubești meseria. Pe pacienți trebuie să-i tratezi ca pe oameni foarte apropiați. Asistenta a mai spus că cea mai mare recompensă pentru ea este recunoștința pacienților.

Centrul de Dializă din Chișinău deservește peste 300 de pacienți, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din numărul persoanelor din țară care au nevoie de dializă. Pacienții beneficiază de servicii de dializă în baza poliței de asigurare medicală.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *