Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Averea deputatului socialist care și-a…

Averea deputatului socialist care și-a depus astăzi mandatul. Ce funcție va avea acum

Dumitru Braghiș, ambasadorul R. Moldova la Moscova, a fost rechemat din funcție la 1 martie curent, în cadrul ședinței Guvernului.  Ulterior, la această funcție a fost propusă candidatura deputatului socialist, Andrei Neguță. Astăzi,  Neguță și-a depus mandatul de deputat, în cadrul şedinţei Parlamentului, precizând că nu este prima oară când renunţă la mandatul de deputat pentru funcţia de ambasador.

În ultima sa declarație de avere, Neguță indică un salariu de peste 188.000 de lei de la Parlament.  Totodată, acesta declară o pensie la CNAS de 57.032 lei. Neguță deține hârtii de valoare la SA Răut, or. Bălți; SA Nord Mobilă, or. Drochia, SA Nord Zahăr, or. Briceni; SA Unita, or. Hâncești; SA Provit, or. Cahul; SA Zidcalten, or. Hâncești, precum și acțiuni la SA Fond, or. Chișinău.

La ședința din 1 martie, cabinetul de miniştri nu a explicat de ce urma să fie rechemat Braghiș. Astfel, atunci am contactat Președinția pentru a preciza de ce s-a decis numirea lui Andrei Neguță, care este deputat PSRM,  în funcția de ambasador al R. Moldova în Federația Rusă. „Dl Neguță a fost numit după discuțiile cu premierul”, a spus Ion Ceban.

La Serviciul de presă al Ministerului de Externe ni s-a spus că „propunerea a fost făcută de către prim-ministru, în consultare cu Ministerul de Externe” .

Braghiș a fost numit ambasador la Moscova pe data de 27 noiembrie 2015. Anterior, în perioada 1999-2001, el a fost premierul R. Moldova, iar în anii 1997-1999 – prim-viceministru în cadrul Ministerului Economiei.