Totodată, Grigore Cobzac spune că este ţinta unor acţiuni de intimidare. „Vreau să vă mai spun că în raport cu mine şi în raport cu familia mea sunt acţiuni care ar dori să mă reducă la tăcere. În foarte scurt timp, voi vorbi şi despre aceasta”, a spus Grigore Cobzac.

„Astăzi, sunt în situaţia să constat că pentru a patra oară Biroul Permanent şi plenul Parlamentului au refuzat să examineze în şedinţă raportul privind activitatea Comisiei de anchetă privind transportarea anabolizantelor prin intermediul Poştei Moldovei. Constat nedorinţa Paramentului de a examina şi lua atitudine faţă de ilegalităţile notate în raportul de alternativă. Transportarea anabolizantelor există sub formă de schemă criminală.  Despre aceasta cunosc toţi, însă în Republica Moldova nu există nicio reacţie. Sunt condamnări pe această schemă în SUA, cunoaşteţi reţinerile recente din Rusia, este o anchetă penală pe  marginea acestui subiect în Germania, pot să vă spun că această schemă a fost stârpită în Belorus, iar în Moldova nimic”, a declarat deputatul.

„În Moldova această schemă este protejată de către Guvern, Parlament şi organele de drept. Vorbind despre Guvern am în vedere ministerul Finanţelor, ministerul Tehnologiilor Informaţionale, Serviciul Vamal şi Poşta Moldovei. Ei au prezentat documente false pentru comisie, au reconfirmat în funcţie oameni care au fost implicaţi anterior în această schemă. Atunci când noi am constat că există această schemă, Comisia a preîntâmpinat în scris pe ministrul Finanţelor, pe şeful Serviciului Vamal, despre existenţa schemei şi unde ar trebui să intervină pentru a contracara schema. Reacţii nu au fost. Mai mult, schema a continuat”, a adăugat preşedintele Comisiei de anchetă.

Potrivit lui Grigore Cobzac, pentru funcţionarea schemei sunt responsabili ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu,  ex-ministrul Tehnologiilor Informaţionale, Vasile Botnari, şeful Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie,  şi conducerea Poştei Moldovei. „Când vorbim despre responsabilităţi nu putem să nu-l menţionăm şi pe premierul Filip. Această schemă de transportarea a anabolizantelor a înflorit atunci când premierul Filip a exercitat funcţia de ministru al Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţilor. Ulterior, dumnealui ajunge prim-ministru, iar doi miniştri din guvernul său protejează această schemă”, a a mai spus deputatul.

 „Vorbind despre lipsa de reacţie a autorităţilor în raport cu această schemă cred că greşesc. Este această reacţie. Ştiţi în raport cu cine? Reacţia este în raport cu toţi cei care au depus mărturii în  faţa Comisiei sau faţă de cei care au făcut publică această schemă. Astfel, Sergiu Cibotaru a fost arestat, a fost ameninţată familia. Sorin Stati, un alt martor important, a fost recent pus sub învinuire într-un dosar din 2014 în care nu a fost nici măcar audiat. Recent, i-a fost deschis un alt dosar. Au fost concediate persoanele cheie au făcut captura impresionant de anabolizante. Asta vorbeşte despre o atitudine a organelor de drept în legătură cu această schemă”, a adăugat deputatul.

Amintim că Grigore Cobzac a făcut public raportul de alternativă a comisiei de anchetă privind investigarea activităţii Poştei Moldovei. Acesta a confirmat că prin intermediul companiei de stat, colete cu substanţe interzise sunt expediate zilnic în SUA, Rusia şi în state din UE, iar activitatea criminală este protejată de conducerea de vârf a Poştei Moldovei, Serviciului Vamal şi Guvernului.

Comisia a fost creată în aprilie anul trecut, în urma unei investigaţii Jurnal TV, care a scos la iveală faptul că zeci de colete cu anabolizante au fost trimise zilnic prin Poşta Moldovei către ţări din Uniunea Europeană, dar şi în Statele Unite. Atunci, fostul şef al Serviciului control financiar şi audit intern de la Poşta Moldovei, Sergiu Cibotaru, a fost primul care a dezvăluit pentru Jurnal TV schema ilegală.

Potrivit raportului, schema de livrare a anabolizantelor prin Poşta Moldovei este aplicată încă din 2009. Totodată, aceasta a funcţionat până în luna iunie din acest an, adică chiar în timp ce comisia formată în aprilie  făcea deja cercetări.
 
Comisia a depistat că locul unde se perfectează, ilegal, documentele pentru transportarea obiectelor interzise şi nemijlocit se completează depeşele (sacii) pentru transportarea spre Aeroportul Internaţional Chişinău este Centrul de Prelucrare şi Transportare.