Cumătrism și la depistarea pagubelor, cauzate de intemperia din aprilie: Ce spun specialiștii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În toate raioanele au fost create comisii pentru evaluarea pagubelor, cauzate de intemperiile din luna aprilie. Cu toate acestea, specialiștii Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au depistat că informațiile venite din raioane sunt uneori false, bazate pe cumătrism.

„Este regretabil că sunt producători, care au avut într-adevăr de suferit, dar din cauza acestor informații neveridice noi nu putem să depistăm clar întreprinderile afectate, dar ne vom strădui să fie echitate și să verificăm toate informațiile”, a menționat șeful direcției Politici de producție, procesare și reglementări de calitate a produselor vegetale, Vasile Șerban.

Potrivit informațiilor preliminare, circa 34,4 mii de hectare au fost afectate de calamitățile naturale, dintre care culturi multianuale – 15 mii ha, legumicole – 122 ha, culturi de câmp – 19 mii ha, suprafața de sere – 28,3 ha, pepiniere – 15,69 ha.

În ceea ce privește vița de vie, specialiștii MAIA consideră că temperaturile nu au fost atât de critice. Cu toate acestea, până la momentul actual au primit informația că 1.400 de hectare au fost afectate în proporție de 40 la sută.

„Recolta poate fi diminuată cu 20 de mii de tone de struguri, dar informațiile sunt preventive, urmează să vedem situația înainte de înflorire și când se vor forma strugurii”, precizează șeful Serviciului Viticultură, Valeriu Cebotari.

Specialiștii consideră că cele mai afectate plante rămân a fi, totuși, nucul și prunul. De asemenea, aceștia consideră că unele plantații au avut de suferit și din alte considerente, precum plantarea neconformă, protecția necorespunzătoare împotriva dăunătorilor ș.a.

„Intemperiile sunt lecții din care ar trebuie să învețe orice agricultor și să nu planteze în locuri nepermise, pentru că va avea doar pierderi”, specifică viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Iurie Ușurelu.

Potrivit specialiștilor MAIA, pagubele finale încă nu pot fi estimate și urmează alte verificări pentru a stabili, cu certitudine, terenurile afectate de calamitatea din luna aprilie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...