Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Handicapul planificat al partidelor parlamentare

Handicapul planificat al partidelor parlamentare

Totul a fost calculat și implementat minuțios. Joi, 4 mai 2017, a venit prințul de Monaco și s-a desfășurat un forum al oamenilor de afaceri, despre care presa a fost informată cu câteva ore înainte. Apoi a venit și premierul Turciei. Oamenii au înțeles că circulația în capitală e blocată pe 2 zile și că toate vor merge mai anevoios.

Vineri, 5 mai, oaspeții străini erau încă la Chișinău. De dimineață, câțiva cetățeni s-au mai întrebat dacă, vineri fiind, CNA va face vreo arestare, dar în față erau 4 zile libere decretate recent de Guvern, astfel încât fiecare și-a făcut planuri. Unii au plecat cu o zi mai devreme, prinzând bilete law-cost prin Italia, Spania și alte raiuri cu plajă. Vineri, pe la prânz, circulația în centru devenise imposibilă. În același timp, pe ordinea de zi a Parlamentului a apărut, spontan, proiectul de lege privind votul uninominal. Tot atunci, deputații din PD și cei afiliați PD sau dezafiliați de la alte partide au fost absolut pregătiți să îl prezinte rapid. În scurt timp, controversatul proiect a și fost votat în prima lectură. Au votat deputații democrați și toți transfugii.

Timp de câteva secunde a existat un suspans, unul scurt de tot: socialiștii, care au promis în electorală cu toată tăria și, după alegeri, din când în când, că nu vor admite vreo cârdășie cu partidul lui Plahotniuc, ce vor face acum? Suspansul s-a topit imediat, ca fulgii pe aragaz. Socialiștii și democrații au ajuns la un compromis-fulger, prin care au comasat proiectele uninominal și cel mixt. Imediat după vot, R. Moldova a intrat, în mod planificat, într-o pauză lungă, de 4 zile libere, care a început cu un concert grandios la circ. Totul a fost programat ca societatea să fiarbă molcom, la foc mic, și să se stingă în mod firesc.

Da, societatea era oripilată vineri seara. Introducerea pe agenda Parlamentului, pe furiș, a unui proiect de lege care vizează toată populația R. Moldova este o chestiune care contravine legii. Dar au urmat 4 zile de scos aburii. După concertul de la Circ, în PMAN a fost instalată o scenă grandioasă, pe care s-au perindat concerte cu nume tari: trupa rusă ”Liubă”, cântărețul italian Pupo, fosta trupă O-zone, plătiți, chipurile, din diferite conturi politice, dar poate dintr-un singur cont, căci partidele care au comandat ostropățul nu au dat raport financiar. De duminică până marți seara, Chișinăul s-a mistuit pe sine într-un mare guleai național, cu muzică asurzitoare în diferite limbi, cu salve îndelungate care păreau că ajung până la Saturn, cu chiote, veselie, cu multe marșuri ale ipocriziei.

La 9 mai, consensul partidelor parlamentare a fost crestomatic. PD a mers primul la Memorial. Atunci când conducerea PD a ieșit de la Memorial, unde era așteptată de mulțimea adusă cu autocarele de prin sate, pornind organizat și pașnic la vale, spre PMAN, la Memorial au intrat falnic socialiștii. Apoi au ieșit socialiștii și au intrat comuniștii, care așteptau răbdători la poartă. Apoi s-au perindat partidele extraparlamentare, cele ale lui Renato Usatîi și Ilan Șor. Armonia a dominat. Fiecare a respectat rândul, după care și-a adjudecat o parte din victorie.

Pe lângă democrați cu tot cu traseiștii afiliați ( care au avut oboseală musculară să își tot facă selfie cu stelele PD), în parlament mai sunt două partide: PLDM și PL. Acestea, în decembrie 2014, după alegeri, aveau câte 23 și, respectiv, 13 deputați, în timp ce PD avea doar 19. Acum, că au scăpat de traseiști, fiecare abia de are deputați cât degete la o mână. Dar, totuși, au deputați, fracțiuni parlamentare și partide.

La 9 mai, de Ziua Europei, niciunul dintre aceste partide nu a organizat vreo acțiune, nu a emis măcar un comunicat, ca să explice, pe puncte, ce înseamnă și cum ar trebui să fie Ziua Europei în R. Moldova, și care sunt acțiunile anti-standard UE în Parlament. Niciunul dintre aceste partide nu a folosit resursele pe care le are (fie măcar pagini web și comunicate de presă) să explice abuzurile, falsurile și handicapul acestei legislaturi parlamentare.

Miercuri, 10 mai, PD a ocupat iarăși spațiul mental al societății, anunțând castrarea Guvernului. Tare am așteptat ca alte partide parlamentare, inclusiv prezidențiale, dar și extraparlamentare, să bombardeze CNA, Procuratura, CEC-ul, partenerii de dezvoltare cu dezvăluiri și solicitări de elucidare a operațiunilor recente: Cât au costat concertele? Artificiile? Autocarele? Chipiurile? Minciunile? Manipulările? Cine și ce responsabilitate poartă? Așa se face în UE.