Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   De partea Rusiei, dar cu…

De partea Rusiei, dar cu gândul la Europa

„Visez să călătoresc prin țările din Uniunea Europeană, de la Balcani și până în Europa cu motocicleta”, spune cu entuziasm Alexandru, un tânăr de 30 de ani, locuitor al orașului Simferopol, Crimeea, scrie euobserver.com.

Alexandru are pașaport rus și a votat pentru anexarea peninsulei de către Rusia, într-un referendum care a avut loc în luna martie 2014 și rezultatele căruia nu au fost recunoscute de către țările membre ale Uniunii Europene. Trei ani mai târziu, Alexandru speră să beneficieze de liberalizarea regimului de vize dintre Ucraina și UE (aprobată la 11 mai 2017), care va intra în vigoare la mijlocul lunii iunie.

Alexandru nu este singurul locuitor al peninsulei care așteaptă cu nerăbdare noul regim fără vize, în pofida faptului că relațiile dintre Crimeea și Ucraina se răcesc.

Regimul liberalizat de vize va fi valabil pentru toți cetățenii Ucrainei care au pașaport biometric. De asemenea, reprezentanții UE susțin că nu vor exista interdicții de călătorie nici pentru cetățenii din Crimeea. Însă, această decizie a Uniunii Europene a stârnit și mai mult nemulțumirea autorităților din Rusia. Ei susțin că astfel, europenii încurajează locuitorii peninsulei Crimeea să-și facă pașapoarte ucrainene deși sunt deja partea a Rusiei.

Până în prezent, potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, au fost emise aproximativ trei milioane de pașapoarte biometrice. Cu toate acestea, numărul documentelor transmise Crimeilor nu este cunoscut.

Pe lângă aceasta, drumul spre Europa nu este deloc ușor pentru locuitorii din Crimeea, pentru că, drept urmare a sancțiunilor aplicate după anexarea Crimeei, zborurile către și dinspre UE și SUA sunt interzise, iar avioanele care părăsesc Simferopol pot zbura doar în orașele din Federația Rusă. Astfel, locuitorii Cremeii trebuie să meargă mai întâi în Ucraina sau Rusia și de acolo să călătorească în țările străine.

Menționăm că Parlamentul European a votat în favoarea acordării regimului fără vize cu UE pentru cetățenii ucraineni pe data de 6 aprilie 2017.