Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce face Dodon în Parlament?

Ce face Dodon în Parlament?

Igor Dodon, președintele R. Moldova, a venit astăzi la ședința Parlamentului, pentru a participa la investirea în funcție și depunerea jurământului de către Victoria Iftodi.

„Salut această schimbare în componența Curții Constituționale. Odată cu plecarea lui Tănase, vom avea acolo cu un unionist mai puțin”, a declarat Dodon.

La 3 mai, Victoria Iftodi a fost numită de Guvern judecătoare la Curtea Constituțională. Victoria Iftodi, fostă ministră a Justiției între 2004-2006, în timpul guvernării comuniste, deține din 28 decembrie 2016 o altă funcție importantă în stat, cea de reprezentantă a Guvernului în Consiliul de Integritate al Autorității Naționale de Integritate (ANI).  Miniștrii liberali nu au susținut prin vot candidatura Victoriei Iftodi.

Acum cinci luni, la 28 decembrie 2016, Victoria Iftodi a devenit al șaptelea membru al Consiliului de Integritate al ANI, după ce candidatura acesteia a fost aprobată de același Guvern, fiind propusă de către ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, care menționa că Iftodi a activat o perioadă îndelungată în cadrul ministerului Justiției, atât în calitate de vice-ministru, cât și de ministru, după care a fost ambasador al R. Moldova în Franța și Algeria, dar și delegat permanent al R. Moldova la UNESCO. „Cred că este cea mai bună candidatură pe care o putea desemna la această poziție”, își argumenta ministrul în decembrie 2016.

ANI, reformată la 1 august 2016 este nefuncțională de mai bine de nouă luni. 

Potrivit ultimei declarații de avere,  în 2016, Victoria Iftodi a avut venituri de 213 mii de lei fiind angajată la biroul notarial care îi poartă numele. Ea a vândut anul trecut 50% din firma „Atlanta” cu 675 de lei și un Mercedes cu 80 de mii de lei. Ea deține mai multe terenuri agricole, un apartament, o casă primită drept moștenire și un spațiu nelocativ de 100 m.p.

Funcția a devenit vacantă după ce la 14 aprilie a expirat mandatul de judecător actualului președinte al instituției, Alexandru Tănase.  Victoria Iftodi a fost numită judecătoare CC pentru o perioadă de șase ani.

Victoria Iftodi, originară din satul Lalova, raionul Rezina are 48 de ani. Aceasta a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității de Stat din Moldova.

După absolvirea facultății, și-a început activitatea de notar public în Biroul notarial de stat din municipiul Chișinău. A îndeplinit între anii 1994-1996 funcția de specialist-șef al Biroului de relații între Notariatul de stat și Ministerul Justiției, apoi a lucrat ca notar public în Biroul notarial nr. 2 din Chișinău. În paralel, în perioada 1996-1998, a fost profesoară la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova.

Începând din anul 2003 deține postul de viceministru și apoi primvice-ministru al justiției. La data de 8 iulie 2004, prin Decretul președintelui R. Moldova, a fost numită în postul de ministru al justiției.

În baza votului de încredere acordat de Parlament, prin Decretul președintelui R. Moldova, la 19 aprilie 2005, Victoria Iftodi a fost reconfirmată în funcția de ministru justiției. A îndeplinit această funcție până la data de 20 septembrie 2006, când a fost revocată din funcție.

În aceeași zi  a fost numită Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al R. Moldova în Republica Franceză, cu reședința la Paris. Prin cumul a îndeplinit și misiunea de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al R. Moldova în Republica Algeriană Democrată și Populară (din 5 aprilie 2007), în Regatul Spaniei, la UNESCO, Uniunea Latină, precum și Reprezentant Special al președintelui R. Modova la Consiliul Permanent al Francofoniei.