Dodon cere europenilor să stopeze finanțarea Republicii Moldova: Mă bucur că PE nu va da cele 100 milioane de euro

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Igor Dodon cere partenerilor de dezvoltare să stopeze finanțările pentru Republica Moldova, pe motiv că așa vom fi mai aproape de organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

„Nu atât de des salut unele inițiative și unele declarații ale partenerilor noștri din Europa. Dacă nu va fi finanțare pentru această guvernare vom avea alegeri anticipate. Îi încurajez să blocheze finanțarea pentru această guvernare. Eu pledez pentru alegeri anticipate din 2014 și voi face tot posibilul pentru a le avea”, a declarat Dodon în cadrul unei conferințe de presă.

Surse din Parlamentul European ale Radio Europa Liberă spun că aprobarea finală a ajutorului macro-financiar de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova a fost amânată.

Parlamentul European ar putea amâna ajutorul de 100 de milioane euro pentru Republica Moldova, din cauza mixtului PD-PSRM.

Citește și: Parlamentul European ar putea amâna ajutorul de 100 de milioane euro pentru Republica Moldova, din cauza mixtului PD-PSRM

Decizia finală urma să fie luată pe 18 mai, dar Parlamentul European a decis să ia o pauză de cel puțin o lună, relatează corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Rikard Jozwiak. Un anunț oficial al amânării este așteptat luni, pe 15 mai.

Europarlamentarii, spun sursele Europei Libere, ar vrea să condiționeze debursarea banilor de respectarea normelor democratice la adoptarea reformei electorale promovate de Partidul Democrat de guvernământ și Partidul Socialiștilor apropiat președintelui Igor Dodon.

Pachetul de 100 milioane euro ca ajutoare macro-financiare pentru Moldova a fost aprobat de țările membre ale Uniunii Europene, la nivel de ambasadori, pe 12 aprilie. O precondiție formulată încă atunci a fost angajamentul guvernului moldovean de a respecta „sistemul parlamentar pluripartit”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...