Parlamentul European ar putea amâna ajutorul de 100 milioane euro pentru R.Moldova

Parlamentul European ar putea amâna ajutorul de 100 milioane euro pentru R.Moldova.   Surse din Parlamentul European au declarat pentru Radio Europa Liberă că aprobarea finală a ajutorului macro-financiar de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova a fost amânată.

Decizia finală urma să fie luată pe 18 mai, dar Parlamentul European a decis să ia o pauză de cel puțin o lună, relatează corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Rikard Jozwiak. Un anunț oficial al amânării este așteptat luni, pe 15 mai.

Europarlamentarii, spun sursele Europei Libere, ar vrea să condiționeze debursarea banilor de respectarea normelor democratice la adoptarea reformei electorale promovate de Partidul Democrat de guvernământ și Partidul Socialiștilor apropiat președintelui Igor Dodon.

Pachetul de 100 milioane euro ca ajutoare macro-financiare pentru Moldova a fost aprobat de țările membre ale Uniunii Europene, la nivel de ambasadori, pe 12 aprilie. O precondiție formulată încă atunci a fost angajamentul guvernului moldovean de a respecta „sistemul parlamentar pluripartit”.

Ajutoarele Uniunii Europene din care 60 milioane constituie un împrumut, iar 40 milioane vin sub formă de granturi, urmau să se adauge resurselor oferite de Fondul Monetar Internațional.

Banii pe care guvernul moldovean îi aștepta ca pe un ajutor salvator sunt pentru a acoperi nevoile financiare ale bugetului moldovean pe următorii doi ani, pentru depăşirea şocului economic în urma fraudei din sistemul bancar și pentru promovarea stabilităţii macroeconomice.

Foto: Radio Europa Liberă

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.