Vicepreședintele Comisiei de la Veneția: Ucraina, cel mai relevant exemplu pentru Moldova, a avut o experiență negativă cu sistemul mixt

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cel mai relevant exemplu de modificare a sistemului electoral pentru Republica Moldova este cel al Ucrainei. Iar în Ucraina a fost o experiență destul de negativă cu sistemul electoral mixt. Aceasta susține vicepreședintele Comisiei de la Veneția, Thomas Markert, potrivit căruia îngrijorarea că în Republica Moldova s-ar putea întâmpla exact ca în Ucraina, unde s-a observat utilizarea abuzivă a resurselor administrative, influența oligarhilor și persoanelor care doreau să cumpere alegătorii, persistă. Acesta însă nu a putut spune ce pondere va avea în viitoarea opinie cu privire la oportunitatea schimbării sistemului electoral în țara noastră.

„Comisia de la Veneția și ODIHR/OSCE vor veni cu o opinie comună la 16 iunie, dar pot să menționez de pe acum un element: dacă reforma va fi adoptată, trebuie de realizat o muncă substanțială. În primul rând, trebuie să fie revizuite regulile privind formarea circumscripțiilor electorale, ale celor din țară, dar cu atât mai mult aceasta se referă la cele din regiunea transnistreană și de peste hotare. Comisia Electorală Centrală este un organ mai mult tehnic, iar aceste subiecte ce țin de regiunea transnistreană și diaspora sunt mai mult politice. În acest sens, deciziile privind circumscripțiile care vor fi create în regiunea transnistreană și peste hotare trebuie tranșate la nivel politic”, a declarat vicepreședintele Comisiei de la Veneția, Thomas Markert într-un interviu pentru Europa Liberă.

Cât ține de consensul necesar a fi întruni în societate în privința modificării sistemului electoral la care Comisia, dar și un șir de oficiali europeni au făcut referire anterior, Thomas Markert a spus că discuții privind susținerea acestei reforme sunt multe. „Cred că un consens există asupra faptului că ceva trebuie de făcut cu sistemul electoral, dar o altă întrebare este ce reformă e necesară: să fie reformat sistemul actual, sau să existe un alt sistem, uninominal sau mixt. Vom examina acest subiect și, cu siguranță, el va fi reflectat în opinia din iunie. Votul a 74 de deputați va juca un rol, dar nu va fi singurul element pe care îl vom examina”, a mai spus funcționarul european.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...