Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Explicaţia averii de milioane a…

Explicaţia averii de milioane a şefului interimar al Procuraturii Chişinău

Vitalie Sibov, şeful interimar al Procuraturii mun. Chişinău, indică, în ultima sa declaraţie cu privire la venituri şi proprietate, că deţine două case, două spaţii comerciale de milioane şi două automobile marca Audi, în condiţiile în care declară că ridică un salariu lunar de aproximativ 10 mii de lei. „Bunurile respective au fost dobândite de soţia mea, până la căsătorie. Ei, cum să vă spun, i-a mers în viaţă şi, aşa s-a primit. Asta e realitatea. Ceva să explic suplimentar nu prea am”, susţine procurorul Vitalie Sibov pentru ZdG.

Vitalie Sibov a fost numit şef interimar al Procuraturii mun. Chişinău în martie 2017, după ce Igor Popa, procurorul-şef al Procuraturii mun. Chişinău, a fost instalat în fotoliul de adjunct al procurorului general. Până atunci, Sibov a fost unul dintre adjuncţii lui Popa.

Eudjene și Liudmila Gadjion – socrii procurorului Vitalie Sibov

Două case, două spaţii comerciale şi două maşini Audi

În declaraţia cu privire la venituri şi proprietate pentru 2015, noul procuror-şef interimar al Procuraturii Chişinău a indicat două case de locuit, două spaţii comerciale şi două automobile marca Audi (!). ZdG a constatat că bunurile declarate de procurorul Vitalie Sibov sunt înregistrate, la Cadastru, pe numele soţiei sale, Irina, fiind cumpărate sau primite de aceasta drept donaţie în perioada 2003-2016.

Una din cele două case declarate de procurorul Vitalie Sibov

De exemplu, procurorul declară o casă amplasată într-un cartier de elită din Chişinău, pe str. Cireşilor. Imobilul a intrat în posesia actualilor socri ai procurorului, Eudjene şi Liudmila Gadjion, în 2004, fiind donat, câteva luni mai târziu, fiicei lor, Irina, cea care, ulterior, s-a căsătorit cu Vitalie Sibov. În declaraţia cu privire la venituri şi proprietate pentru 2015, soţii Sibov declară încă o casă, cu o valoare cadastrală de 2,25 milioane de lei, obţinută, la fel ca şi imobilul din 2004, în urma unui contract de donaţie. Anul trecut, soţii Vitalie şi Irina Sibov susţin că au vândut o altă casă, împreună cu terenul aferent, cu 2,7 milioane de lei.

Cele două spaţii comerciale, de 602 şi respectiv 704 m.p., indicate în declaraţia cu privire la venituri şi proprietate a procurorului Sibov, sunt amplasate în sect. Buiucani, pe str. Calea Ieşilor, la parterul unui bloc cu 5 etaje. Cel puţin unul dintre aceste spaţii comerciale este dat în arendă firmei „Tarcloid” SRL, care deţine magazinul de mobilă „Palermo”, de pe aceeaşi adresă.

Magazinul de mobilă „Palermo” activează într-un spațiu deținut de Irina Sibov

Firma este fondată şi administrată de Liudmila Gadjion, mama-soacră a procurorului Sibov. SRL-ul însă a fost înregistrat cu mult înainte ca Vitalie Sibov să se căsătorească cu fiica Liudmilei Gadjion. Şi cele două spaţii comerciale au fost procurate de Irina înainte de căsătoria cu procurorul Vitalie Sibov, unul în 2003, iar altul în 2008. Magazinul Palermo comercializează, cu zeci de mii de lei, mobilă italiană.

Sibov: „Ei, cum să vă spun, i-a mers în viaţă…”

Totuşi, deşi deţine bunuri de milioane, familia procurorului Sibov indică în declaraţia cu privire la venituri şi proprietate pentru 2015 că a avut venituri salariale de doar 120 mii de lei, toţi banii provenind din salariul de funcţie al lui Vitalie Sibov. De fapt, cel puţin în ultimii patru ani, salariul procurorului a reprezentat singura sursă de venit a familiei Sibov. Acesta mai indică în declaraţia cu privire la venituri şi proprietate pentru 2015 că, prin contracte de uzufruct, deţine două automobile marca Audi, dobândite în 2012 şi 2015, o maşină fiind fabricată în 2006, iar alta în 2014.

Vitalie Sibov este procuror șef interimar al Procuraturii mun. Chișinău din luna martie. captură video: realitatea.md

Vitalie Sibov susţine că a oferit anterior explicaţii pe marginea averii declarate Inspecţiei Procurorilor, precizând, aşa cum indică şi informaţiile de la Cadastru, că bunurile au fost obţinute de soţia sa înainte de căsătorie, fiind donate de părinţi. „Clarificările pe caz le efectuează Inspecţia Procurorilor, pentru a elucida toate aceste momente. Lor le-am prezentat explicaţiile. Pot să vă spun că, într-adevăr, bunurile respective au fost dobândite de soţia mea până la căsătorie. Ei, cum să vă spun, i-a mers în viaţă şi, aşa s-a primit. Asta e realitatea. Ceva să explic suplimentar nu prea am. Toate bunurile care sunt în posesia membrilor familiei mele au fost declarate începând cu anul 2009 încoace, din perioada când eu deţineam funcţia de şef adjunct al Secţiei conducere a urmăririi penale în organele Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciul Vamal a Procuraturii Generale (PG). Situaţia este absolut transparentă, clară. În una din cele două case pe care le declar locuiesc socrii, în alta locuim noi. Casele şi spaţiile comerciale nu-mi aparţin. Ele sunt ale soţiei, dobândite de ea sau socrii mei înainte de căsătoria noastră, şi sunt înregistrate doar pe soţie, ea obţinându-le în urma unor contracte de donaţie. Socrii au avut o perioadă fructuoasă în afaceri. Dumnealor se ocupă cu afaceri în mun. Chişinău începând cu anul 1996”, explică procurorul Vitalie Sibov.

CV-ul procurorului

Vitalie Sibov a ajuns la Procuratura Chişinău în 2015, fiind numit, conform Ordinului procurorului general din 4 decembrie 2015, în funcţia de procuror, şef al Secţiei exercitare şi conducere a urmăririi penale, iar ulterior a fost promovat în funcţia de adjunct al procurorului mun. Chişinău. Până să ajungă în Procuratura Chişinău, Sibov a fost şef adjunct al Secţiei conducere a urmăririi penale în organele Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciul Vamal din cadrul PG. Până în 2009, Sibov a fost procuror în cadrul Procuraturii sect. Râşcani, iar în decembrie 2009, a fost delegat, pentru scurt timp, pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu în Secţia exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale din cadrul Direcţiei exercitare şi conducere a urmăririi penale a PG.

În 2012, cu prilejul aniversării a XX-a de la formarea Procuraturii R. Moldova, Vitalie Sibov, pe atunci procuror-şef adjunct al Secţiei conducere a urmăririi penale în organele centrale ale MAI şi SV din cadrul Direcţiei exercitare şi conducere a urmăririi penale a PG, a fost „încurajat” cu Diplomă de onoare de gradul I. O altă distincţie, Sibov a primit-o în 2016. „…Luând în consideraţie rezultatele activităţii desfăşurate, indicatorii de performanţă calitativi şi cantitativi obţinuţi pe parcursul anului 2016, calităţile profesionale şi morale”, Vitalie Sibov, fiind deja adjunct interimar al procurorului-şef al Procuraturii mun. Chişinău, a fost decorat cu Medalia „Pentru serviciu impecabil”, clasa II.

Mircea Roşioru, preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), menţionează că şeful Procuraturii Chişinău nu va fi ales „mai devreme de august-septembrie 2017”. Vacanţa funcţiei de procuror-şef al Procuraturii Chişinău a fost constatată de CSP la început de aprilie 2017. Conform noii Legi cu privire la procuratură, pentru a candida la funcţii de conducere, toţi procurorii trebuie să fie introduşi în registrul funcţiilor vacante de procuror conducător , iar până la 18 aprilie, aproximativ 115 procurori au solicitat includerea în acest registru. Ulterior, dosarele acestor procurori vor fi trimise pentru evaluare la Colegiul de evaluare a performanţelor procurorilor.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. “Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.