Victor Ciobanu, analist politic: „Absolut previzibil după mine, pentru că implică modificări de Constituţie care sunt deloc europene. Din start era clar că este doar o abureală a cetăţenilor cu alegerea deputatului propriu şi respectiv rechemarea deputatului. Ştim în care ţări se practică acest procedeu, este Cuba, Coreea, deci ca să nu ne aliniem chiar în această companie era clar că este doar o momeală pentru cetăţeanul simplu, care nu va fi realizabilă, chit că, cu siguranţă, nu va primi avizuri nici de la Comisia de la Veneţia, nici de la partenerii de dezvoltare. Au fost doar cuvinte frumoase ca şi tot ce a ţinut de această campanie de promovare şi dacă susţin, cum afirmă ei, 80 la sută din cetăţeni votul uninominal, de ce trebuie să renunţe? Este evident că este o campanie de dezinformare foarte mincinoasă, cinică”.

Alexei Tulbure, fost ambasador al RM la ONU şi la Consiliul Europei, analist politic: „Era absolut previzibilă această declaraţie şi acest aşa-numit renunţ la idea retragerii deputatului, aşa-numitul pentru că nu poţi retrage ceea ce nu poate exista. Procedura de retragere este foarte specifică, practic nicăieri în democraţiile funcţionale nu lucrează. Baza acestei idei de a schimba sistemul electoral era, aşa cum a fost formulată de ei, ideea rechemării deputatului, controlului alegătorilor asupra deputaţilor. Deci prin revocarea deputatului nu mai există niciun argument în favoarea schimbării sistemului electoral, pentru că celelalte toate au fost şi ele dezbătute, combătute argumentat de societatea civilă, a opoziţiei.”

Valentin Dolganiuc, deputat în primul Parlament, analist politic: „Nu mă mai mir când acest partid de guvernământ minte fără pic de jenă, pentru că declaraţiile de ieri astăzi pentru ei deja nu mai sunt valabile. Cel mai grav este că reuşesc să distragă atenţia noastră, a cetăţenilor de la crimele şi nelegiuirile care se fac în RM, prin diferite tehnici manipulatorii.”

În opinia unor analişti politici, renunţarea, fie şi pentru moment, la posibilitatea retragerii mandatului de parlamentar este încă o dovadă că un asemenea scenariu a existat de la lansarea proiectului de modificare a sistemului electoral.

Alexei Tulbure: „Tot mai clar devine că toată această schimbare a sistemului electoral are un scop: de a ajuta PD să rămână la putere. Pentru că în sistemul proporţional partidul nu are nicio şansă să participe la formarea viitorului Guvern. N-au nimic cetăţenii din acest proiect, numai manipulare şi amăgeală. Toate aceste argumente care au fost aduse că asta va apropia deputatul de alegător, că alegătorii vor avea posibilitatea de a-i controla şi de a-i rechema, că va fi mai uşor să combaţi corupţia sunt nişte argumente false, nişte minciuni pur şi simplu. Ce va avea moldoveanul în urma acestei schimbări? Va avea PD la putere, partidul hoţilor la putere, continuarea jafului în RM”.

Victor Ciobanu: „Acum ceea ce se va numi comasare în parlament este de fapt revenirea la un proiect pe care l-a avut PD din start. Nu mai poate sancţiona, nu mai poate controla, a fost minciună din start, cu scopul de a-şi trece o puzderie de deputaţi pe circumscripţii uninominale.”

În aceste condiţii, unii experţi afirmă că alegătorii trebuie să le ceară socoteală guvernanţilor.

Valentin Dolganiuc: „Spiritul cetăţenesc impune un protest ca în Bucureşti. La momentul actual aceasta este unica armă care poate fi împotriva celor care au acaparat instituţiile în stat. A fi cetăţean înseamnă a fi activ, a participa activ la viaţa socială şi politică. Deci indiferenţa şi somnul naşte monştri şi avem aceşti monştri astăzi care guvernează”.

Miercuri, într-un briefing de presă, şeful PD, Vladimir Plahotniuc, a declarat deja că, în perspectivă, formaţiunea va căuta posibilităţi pentru a implementa un mecanism legal de revocare a deputaţilor din funcţie, fără a preciza când s-ar putea întâmpla acest lucru. Asta după ce PD a promovat intens, timp de două luni, posibilitatea retragerii mandatului de parlamentar de către alegători.